Groente en fruit

Gezond met zoete aardappel

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sinds een aantal jaren is de zoete aardappel niet meer weg te denken uit de supermarkten en onze voorraadkasten. Iedereen is natuurlijk bekend met de gewone Hollandse aardappel, maar de zoete aardappel overstijgt deze de laatste tijd zonder twijfel. Eigenlijk is de zoete aardappel helemaal geen aardappel, maar een groente. Een knolgewas wel te verstaan. Toch lijkt de zoete aardappel erg op de reguliere aardappel. Alleen is deze een stuk zoeter van smaak. Dat maakt de zoete aardappel dan ook erg geliefd voor allerlei gerechten. Daarnaast is de zoete aardappel ook een stuk gezonder dan de gewone aardappel.

Gezondheidsvoordelen van de zoete aardappel

Zoete aardappel is veel gezonder om te eten dan de gewone aardappel. Zoete aardappel bevat namelijk veel meer vitaminen dan een gewone aardappel. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B6, die bijdraagt aan een goede werking van het hart. Of kalium, die een hoge bloeddruk tegengaat. Daarnaast zijn er onderzoeken die beweren dat zoete aardappel de groei van kankercellen tegen kan gaan. Ook kan het extract in zoete aardappel de weerstand versterken. Wie mooi wilt zijn, kan ook zoete aardappel eten. De betacaroteen die in deze knol zit is namelijk zowel goed voor een stralende huid als gezond en glanzend haar. Weg met al die dure schoonheidsproducten dus, maar gewoon een gerecht met zoete aardappel eten.

Wil je meer weten over B vitamine? Lees dan ons artikel ‘Welke vitamine B’s zijn er en wat doen ze?

Zoete aardappel bereiden als aardappelalternatief

Zoals eerder gezegd, lijkt de zoete aardappel qua textuur erg op de bekende aardappel. Het is dan ook niet gek om af en toe de gewone aardappel te vervangen door zoete aardappel. Zo kun je zoete aardappel op verschillende manieren bereiden. Ook kan je gemakkelijk lekkere snacks maken van deze bataat.” Wat dacht je van zoete aardappel frietjes met een beetje paprikapoeder, zout en peper uit de oven? Je snijdt de zoete aardappel simpelweg in staafjes van één centimeter en legt die een uur in een voorverwarmde oven op 150 graden. Daarna sprenkel je er wat geraspte kaas overheen en laat je ze nog een paar minuten in de oven zitten. Dit is een heerlijk borrelhapje waar weinig calorieën in te vinden zijn. Door wat magere yoghurt met bieslook (en eventueel een klein schepje Zaanse mayonaise) te combineren heb je ook nog een mager sausje erbij!

Zoete aardappel wordt ook vaak gebruikt in een stamppot. Bijvoorbeeld een heerlijke boerenkoolstamppot. Neem 600 gram boerenkool en 600 gram zoete aardappelen. Kook de boerenkool en bereid de zoete aardappel. Stamp deze met fijngesneden sjalotjes, knoflook en een scheutje melk. Afmaken met heerlijke draaipeper en je hebt een bord vol smakelijke en gezonde Hollandse kost.

Zoete aardappel klaarmaken als soep

Het is ook heerlijk om zoete aardappel klaar te maken alsof het een soep is. Voeg bijvoorbeeld eens wat zoete aardappel toe aan een groentesoep ter variatie. Of mix de zoete aardappel voor een romige, gebonden soep. De mogelijkheden zijn eindeloos.

.

Pin It