Dranken

Ontdek wijnland Italië

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sommige landen ademen wijn. Frankrijk is natuurlijk het schoolvoorbeeld, maar Italië kan zeker niet achterblijven. Want waar in Frankrijk een aantal regio’s zijn zonder noemenswaardige wijnbouw, blijft er in Italië geen regio ongemoeid. Italiaanse wijn is overal.

Van alles

Of je nu fan bent van witte wijn, rode wijn, rosé of mousserend, Italië heeft het allemaal. Uiteraard zijn er de welbekende druivenrassen als Pinot Grigio en Chardonnay, maar het land kent ook een enorm aantal inheemse druivenrassen. Ooit gehoord van druiven als Fiano, Pecorino, Falanghina, Aglianico en Nero d’Avola? Van sommige wijnen zul je de druif wellicht niet kennen, maar de wijn wel. Zo is Chianti wereldberoemd. Een rode wijn die wordt gemaakt van Sangiovese. De bubbel prosecco kennen we allemaal, maar die wordt gemaakt van de druif Glera. In de beroemde Barolo wijnen speelt Nebbiolo de hoofdrol.

Proeven

Wie Italië als wijnland wil ontdekken staat voor nogal een uitdaging, want de hoeveelheid verschillende wijnen is enorm. Het beste is dan ook om het gebied voor gebied aan te pakken. Kijk eerst naar welke wijnen er per regio te vinden zijn en begin daar.

Het noorden

Voor het noordwesten van Italië ga je op zoek naar wijnen uit Piemonte, Valle d’Aosta, Lombardije en Ligurië. Druiven die men hier veel terug kan vinden zijn: Nebbiolo, Vermentino, Barbera, Dolcetto, Arneis, Moscato en Pinot Nero.

In het noordoosten gaat het om de regio’s Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia en Veneto. Deze laatste regio staat bekend om de productie van Prosecco en de vele Pinot Grigio’s. Ook in de andere regio’s wordt Pinot Grigio verbouwd, maar ook Merlot.

Het midden

In het midden van Italië vinden we de regio’s Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië, Le Marche, Lazio en de Abruzzen. Gebieden waar we van allerlei druivenrassen vinden. Zo is Toscane beroemd om de wijnen op basis van Sangiovese. Le Marche om de wijnen van Verdicchio. En Umbrië om de Grechetto en Trebbiano.

Het zuiden

In het warmere zuiden vinden we de beroemde regio Puglia, die bekend staat om de wijnen van Primitivo en Negroamaro. Campanië, een echte vulkanische regio, brengt bijzondere wijnen voort. Druivenrassen die daar bekend zijn, zijn Aglianico, Falanghina, Fiano en Greco Bionco.

De eilanden

Uiteraard mogen de eilanden niet overgeslagen worden. Zowel op Sicilië als op Sardinië wordt veel wijn gemaakt. Sicilië staat bekend om uitstekende wijnen van Catratto, Nero d’Avola, Grillo, Inzolia en Nerello Mascalese. Op Sardinië speelt Cannonau een grote rol. Een druif die beter bekend is onder de naam Grenache.

.

Pin It