Menu
Groente en fruit

Is uw fruitmand goed gevuld? Gaat dit fruit wel samen?

Fruitmand

Iedereen kent wel de fruitmand, er liggen verschillende soorten fruit op zodat u zelf kunt kiezen waar u zin in heeft. Eigenlijk is het bewaren van verschillende soorten fruit helemaal niet goed. Hoe komt dit en hoe kunt u ze dan wel bewaren?

Rijpen door Ethyleengas

Wanneer fruit aan het rijpen is komen er Ethyleengassen vrij. Het verschilt per vrucht hoe veel gas er vrijkomt en hoe rijper het fruit hoe meer gas er vrij komt. Dit gas kan er voor zorgen dat ander fruit nog sneller zal rijpen. Hierdoor is er dus meer kans op een rotte appel in de fruitschaal.

Welk fruit kan wel in de fruitmand?

Er zijn enkele fruitsoorten die wel bij elkaar in de fruitmand kunnen liggen. Dit zijn de ananas, bessen en kersen ze zijn bijna niet gevoelig voor de ethyleengassen. Deze fruitsoorten geven veel ethyleen af en zijn er ook erg vatbaar voor: appels, peren, bananen, abrikozen, kiwi’s, mango’s , pruimen, perziken en meloen. Deze fruitsoorten houdt u liever apart. Er zijn nog twee uitzonderingen hierop. Zo geven druiven en watermeloenen weinig ethyleen af maar nemen ze wel goed op. U kunt ze daardoor dus niet met ander fruit bewaren maar deze twee fruitsoorten gaan wel samen.

Gebruik Ethyleen

Waar we dus normaal ethyleen willen vermijden omdat het hierdoor sneller gaat rijpen kunt u dit ook slim gebruiken. Wilt u geen harde perzik of ananas dan kunt u ze dus ook bij elkaar neer leggen. Het fruit zal zo sneller rijpen en dus zoet en sappig zijn. Het kan ook goed werken om dit in een papieren zak te doen zo komt het fruit meer in aanraking met Ethyleen.