Dranken

De gezondheidsvoordelen van koffie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Nederlanders houden van hun koffie. Een kopje koffie bij het lezen van de krant, een kopje koffie voor het werken begint, een kopje koffie bij de lunch en een kopje koffie na het eten. Van koffiecups in de Senseo tot vers gebrande koffie in de percolator. Gemiddeld drinken we zo’n 5 tot 6 koppen koffie per dag. Mocht je nu geschrokken zijn en bedenken dat je toch echt wel meer dan die gemiddelde 5 kopjes per dag drinkt, geen zorgen! Koffie heeft namelijk tal van gezondheidsvoordelen.

 1. Verhoogde energie
  Het eerste gezondheidsvoordeel kennen we allemaal; koffie geeft je energie. Je bent minder snel moe en kan je ineens stukken beter concentreren. Sommige mensen hebben zelfs last van vermoeidheid en concentratie problemen wanneer ze nog geen bakje koffie hebben gehad. Al deze extra energie draagt ook nog eens bij aan een beter humeur.
 2. Verbeterde hersenfunctie
  Uit meerdere onderzoeken blijkt dat koffie verschillende onderdelen van de hersenfunctie verbeterd. Zo zou het drinken van koffie je geheugen, je waakzaamheid, reactiesnelheid en algemene cognitieve functie verbeteren. Cafeïne blokkeert namelijk een bepaalde remmende neurotransmitter in de hersenen. Het gevolg zijn de stimulerende effecten die dit met zich mee brengt.
 3. Vetverbranding
  Je kunt cafeïne terug vinden in bijna alle commerciële supplementen die gebruikt worden als stimulering voor vetverbranding. Zo laat koffie je spijsvertering toenemen en versnelt het de vetverbranding. Let wel: hoe meer koffie je drinkt, hoe minder groot de effecten zijn. Ook de kwaliteit van de koffie heeft hier invloed op. Een Senseo cup zal minder van de natuurlijke effecten bevatten dan bijvoorbeeld ‘echte’ koffie van Jones Brothers Coffee.koffie gezondheid
 4. Verbeterde fysieke prestaties
  Omdat cafeïne de energie verhoogt en het zenuwstelsel stimuleert, worden er meer signalen naar de vetcellen gestuurd om lichaamsvet los te laten. Ook het adrenaline niveau in het bloed wordt door cafeïne verhoogd en dit maakt fysieke inspanning weer minder moeizaam. Een kopje koffie voor het hardlopen kan dus helemaal geen kwaad.
 5. Voedingsstoffen
  Daarbij zitten er ook veel voedingsstoffen in dat ene kopje koffie. De koffiebonen bevatten namelijk veel mangaan, kalium en vitamine B2, B3 en B5. Door al deze gezonde eigenschappen kan koffie het risico op verschillende aandoeningen verminderen. Zo lopen koffiedrinkers een kleiner risico op het ontwikkelen van diabetes 2, en stimuleert het drinken van koffie een gezonde werking van hart en bloedvaten. Koffiedrinkers lopen ook een verlaagd risico op ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en dementie.

Er is dus helemaal niets mis met een kopje koffie op zijn tijd.

.

Pin It