Menu
Dieet

Een proteïne dieet volgen

Een proteïne dieet volgen

Misschien heb je de wel eens gehoord van een proteïne dieet volgen en dacht je: “ja hoor, daar gaan we weer, het zoveelste dieet…” . Niet verwonderlijk want er komen bijna dagelijks nieuwe crash diëten op de markt. Een proteïne dieet volgen is echter anders. Een proteïne dieet wordt ook wel het eiwit dieet genoemd. Het idee erachter is dat je minder koolhydraten en meer eiwitten tot je neemt. Het gevolg is da je sneller en langer verzadigd bent en daardoor afvalt. In deze blog gaan we je meer over een proteïne dieet vertellen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten, ook wel proteïne genaamd zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Naast vetten en koolhydraten hebben we voldoende eiwitten nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Je spieren, cellen en DNA bestaan namelijk voor een groot deel uit eiwitten. Doordat eiwitten langzaam verwerkt worden door ons lichaam, zijn ze ideaal om te gebruiken als brandstof. Door het gebruik van eiwitten blijft je bloedsuikerspiegel constant en hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Dit is natuurlijk ideaal als je besluit om te gaan afvallen.

Waarom een proteïne dieet volgen?

Verschillende studies hebben uitgewezen dat het volgen van een proteïne dieet zeer effectief is. Door het eten van eiwitrijk voedsel vul je je maag maar krijg je veel minder calorieën binnen dan bij het eten van bijvoorbeeld koolhydraatrijk voedsel. Doordat je de slechte koolhydraten weg laat of vervangt door eiwitten, is het dieet heel goed vol te houden. Daarnaast mag je bij een proteïne dieet heel veel dingen wél eten en heb je dus geen last van een hongergevoel zoals bij een crash dieet wel het geval is. Zelfs pannenkoeken, omeletten en snacks staan op het menu!

Hoe werkt een proteïne dieet?

Hoe werkt een proteïne dieet

Het proteïne dieet wordt soms ook wel het “Erica Terpstra dieet” genoemd. Zij viel 40 kilo af met het dieet. Het proteïne dieet bestaat uit verschillende fases. Dit zorgt ervoor dat je het behaalde streefgewicht ook daadwerkelijk vast houdt als je dieet klaar is. Tijdens fase 1 stop je met de inname van koolhydraten en suikers. Deze vervang je door proteïne en groenten. Dat zal soms best even afzien zijn maar doordat het lichaam hierdoor op zoek gaat naar andere energieleveranciers zoals je vetreserves, ga je in deze fase al vrij snel resultaat zien.

In de tweede fase van het proteïne dieet mag je alweer voorzichtig wat toegestane groenten en mager vlees gaan toevoegen aan het dieet. In de derde fase werk je toe naar een nieuwe en gezonde levensstijl waar je weer wat extra koolhydraten toe mag laten binnen je eetpatroon. Je leert jouw lichaam nu de koolhydraten op een juiste manier te verwerken zodat ze niet worden omgezet in vetten. In fase 4 heb je je streefgewicht bereikt en weet je hoeveel koolhydraten jouw lichaam dagelijks kan verdragen zonder dat je aankomt.

Aan de slag met het proteïne dieet

We hopen dat we met deze blog wat meer duidelijkheid hebben kunnen scheppen over het Proteïne dieet. Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen eiwitten dus helpen om af te vallen en op gewicht te blijven. Het jojo effect is met dit dieet verleden tijd en in afzienbare tijd pas jij weer in je kleding. Een goed vooruitzicht toch?!