Menu
Sportblessure

Sporten zonder kramp te krijgen

Wanneer we lekker aan het sporten zijn gebeurt het wel eens, een enorme pijnscheut in een spier. U kunt hierdoor even niet verder sporten tot dat de pijn weer verdwenen is. Het komt altijd op een moment wanneer het juist goed gaat. U staat een keer voor tegen uw tegenstander of u denkt u persoonlijke record te verbreken. Er zijn echter manieren om de kramp te verhelpen of zelfs voorkomen.

Kramp is eigenlijk een samentrekking van een spier op spiergroep hierdoor kan veel pijn ontstaan. De meeste mensen hebben vaak laste van kramp in de benen zoals de kuiten of het boven been. De kramp kan verschillende oorzaken hebben u kunt alle opties na lopen zo weet u wat de oorzaak bij u geweest is.

 • Vermoeide spieren
  Wanneer uw spieren vermoeid zijn zult u minder controle hierover hebben en ook minder op uw zenuwen. Het ontstaan van kramp kan dan sneller voorkomen. Door lang te sporten of de zelfde spieren te gebruiken kunnen ze vermoeid raken het kan ook liggen aan een verkeerde houding of sporttechniek.
 • Voorkom uitdroging
  Het lichaam heeft veel vocht en water nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Drink voor en na het sporten voldoende water en wanneer u langer gaat sporten neem dan ook voldoende water meer.
 • Warmte
  De omgeving kan ook een invloed hebben op krampen. Door te sporten in een warme omgeving kunt u ook een hittekramp krijgen. De spieren moeten in de hitte namelijk langer werken daardoor kan kramp snelle optreden.

Wat moet ik doen bij kramp?

Wanneer u kramp heeft is het natuurlijk fijn om zo snel mogelijk van de pijn af te zijn. Het helpt vaak om het er uit te schudden maar dit zal niet altijd helpen vooral bij kramp in uw benen. Er zijn echter een aantal trucjes waardoor u sneller van deze pijn af kunt komen.

 • Kramp in uw kuit
  Wanneer deze kramp optreed kun het beste op de grond zitten en uw benen volledig strekken, wanneer u uw voet naar u toe trekt zal de kramp sneller weg trekken.
 • Kramp in de hamstring
  In de bovenbeen is kramp erg vervelend en dit is lastiger om weg te krijgen. Het beste is om op uw rug te gaan liggen en uw benen volledig gestrekt naar u toe te halen. Zo wordt de spier opgerekt en verlicht het de kramp.
 • Kramp in voeten
  In de voeten kan ook kramp ontstaan en het is een erg vreemd gevoel. Als u blijft staat en uw tenen naar u toe haalt zal de pijn minder worden.

Krampen voorkomen is natuurlijk fijner

Tijdens het sporten wilt u niet de helft van de tijd aan de kant staan door uw kramp. Wanneer u zich voorbereid op het sporten kunt u er voor zorgen dat u spieren beter kunnen presteren. Zo kunt u vooraf voldoende water drinken om uw te spieren hydrateren. Controleer bij uw coach of sportinstructeur of u alles wel met de juiste technieken uitvoert. Wanneer u graag alleen sporten is het goed om af dit af en toe toch met een coach te doen ter controle. Rekken en strekken blijft natuurlijk het aller belangrijkst, voor en na het sporten even beginnen met deze oefeningen om uw spieren op te warmen. Merkt u nou tussendoor dat uw spieren nog wat stijf zijn of krijgt u last van uw benen kunt u dit tussentijds ook nog doen.

Blijf lekker actief bezig en zorg goed voor uw spieren.