Menu
Sportblessure

Gescheurde enkelband, heeft u dit wel eens gehad?

Gescheurde enkelband

Heeft u een verkeerde stap gemaakt of sloeg uw enkel om hierdoor kunt u een gescheurde enkelband krijgen. Dit kan erg vervelend en pijnlijk zijn maar wat kunt u er tegen doen?

Hoe ontstaat een gescheurde enkelband?

In de meeste gevallen komt het door een verkeerde beweging bijvoorbeeld door uw enkel te gaan of tijdens het sporten. Vaak klapt de enkel naar binnen waardoor de buitenste band scheurt. Het gebeurt soms ook dat de enkel naar buiten klapt waardoor door de binnenste band juist scheurt. De klachten die u hierbij ervaart is vaak alleen wanneer u de enkel belast. Vaak is het ook een combinatie met een dikke enkel door vocht dit is een beschermingsreactie om verdere schade tegen te gaan. Wanneer u wel op uw enkel kunt steunen is de kans groter dat u een spier heeft verrekt en niet gescheurd.

Wat kunt u er tegen doen?

Kunt u toch erg lastig op uw enkel staan dan zult u een gescheurde enkelband hebben. Hiervoor kunt u naar de huisarts gaan om dit in te laten tapen of zacht loopgids te krijgen. Wat daarnaast het beste helpt is om eigenlijk rust te houden. Koel het met ijs en druk verband en houd de enkel hoog. Zo trekt het vocht vaak weg en heeft uw spier tijd om te herstellen. Vaak wordt u ook doorverwezen naar een fysio en zult u na ongeveer 6 weken van de klachten af zijn.

Hoe kunt u het voorkomen?

Het kan natuurlijk zijn dat u zwakkere enkels heeft en dat u dit vaker gebeurt. Het is dan goed om bijvoorbeeld een enkelbrace te dragen op de moment dat u ze meer inspant. Zo kunt u voorkomen dat u enkel omslaat. Er zijn ook speciale oefeningen om uw enkel sterker te maken, ook hierdoor zal het mindersnel scheuren.