Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Stoppen met roken? Een e-sigaret helpt

Bijna iedere roker wil eigenlijk wel stoppen met roken. Het brengt naast een financieel voordeel, enorm veel gezondheidsvoordelen met zich mee, maar het is niet voor iedereen even gemakkelijk. Voor veel mensen is roken een gewoonte geworden en zit dusdanig in het dagelijkse systeem dat het stoppen ervan als zeer moeizaam ervaren wordt. De e-sigaret kan hierbij helpen. De e-sigaret geeft hetzelfde gevoel als normaal roken, maar bevat tot meer dan 95% minder schadelijke stoffen dan een gewone sigaret.

Wat is een e-sigaret?

De e-sigaret of elektronische sigaret is een apparaatje waarin een vloeistof, die de smaak van nicotine nabootst, wordt verdampt. De e-sigaret is voorzien van een verdampingselement die ervoor zorgt de u de vloeistof kunt inademen.
Deze vloeistof smaakt naar nicotine (of een kleine hoeveelheid hiervan), waardoor u het gevoel ervaart dat u een normale sigaret rookt. De vloeistof in een e-sigaret kan verschillende smaken bevatten zoals vanille, tabak, watermeloen en kersen.
Een e-sigaret bestaat over het algemeen uit twee delen, te weten de batterij en de verdamper. Door het indrukken van een knop wordt op de batterij een gloeidraad in werking gesteld die zorgt voor verdamping. Verder is de e-sigaret voorzien van een zogenaamde ‘mod’. Op deze mod plaats je de verdamper zodat je zelf kunt bepalen op welk vermogen je rook uitblaast. Je kunt kiezen uit verschillende dampers en mods om ze je eigen behoeft te kunnen samenstellen.

De prettige aspecten van de e-sigaret

Er zijn veel prettige aspecten als je door het gebruik van een e-sigaret wilt stoppen met roken.  Het maakt in ieder geval de overgang tussen het daadwerkelijke roken en het stoppen daarmee een stuk makkelijk.
Een e-sigaret kan een kleine hoeveelheid nicotine bevatten, maar het bevat niet de hoeveelheid andere giftige stoffen die het roken zo ongezond maken. Deze giftige stoffen zijn arsenicum, polonium, lood-206, cyanide, koolmonoxide, stikstofoxide, aceton, benzeen, teer, ammoniak en DDT. Door deze giftige stoffen is de e-sigaret wel 95% minder schadelijk dan een normale sigaret. Dat natuurlijk veel beter voor je gezondheid, maar ook andere prettige aspecten zoals:
– Verbeterde conditie
– Frisse huid en glanzende haren
– Frisse adem

Sociaal

De e-sigaret is niet alleen minder schadelijk dan een sigaret of sigaar, het is ook nog eens een sociaal beter geaccepteerd alternatief. In de afgelopen 25 jaar is er een enorme verschuiving geweest in de manier waarop er naar rokers wordt gekeken. In de jaren 70 stonden de sigaretten tijdens een feestje gewoon op tafel naast de zoutjes en glazen wijn, maar tegenwoordig worden de rokers met hun sigaren of sigaretten naar buiten verbannen. Met een e-sigaret kun je gewoon binnen op het feestje blijven staan en veroorzaak je geen overlast voor je gesprekspartner.

Geplaatst door