Zorgverzekering

Effecten corona crisis op zorgpremie 2021

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

De corona crisis raakt de Nederlandse samenleving hard. Ondernemers hebben het zwaar, mensen komen op straat te staan doordat bedrijven failliet zijn gegaan, enzovoorts. Niet alleen de horeca heeft te maken met een verlies aan omzet, ook in de zorg ziet men de inkomsten teruglopen. Waar dat niet direct geldt voor ziekenhuizen, is dat wel het geval bij bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten, enzovoorts. De misgelopen omzet wordt grotendeels gecompenseerd vanuit de Nederlandse schatkist. Dit betekent echter niet, dat we de gevolgen van de corona crisis hiermee niet zullen merken. Ergens moet de schatkist worden aangevuld. Experts verwachten dan ook dat de corona crisis effect zal hebben op de zorgpremie van 2021. 

Zorgverzekering zal duurder worden in het komende jaar

Deze experts verwachten dat de premie voor de zorgverzekering zal stijgen in het komende jaar. Een hogere premie maakt dat een deel van de kosten voor het laten voortbestaan van verschillende zorginstellingen vergoed kan worden. Overigens zijn zorginstellingen en verzekeraars niet alleen afhankelijk van de inkomsten uit de zorgpremie. Ook inkomensafhankelijke bijdragen en bijvoorbeeld betaalde belastingen dekken de zorgkosten voor Nederlandse burgers. Daarbij betalen Nederlanders jaarlijks een verplicht eigen risico, wanneer zij medische zorg nodig hebben. 

Lagere premie door vrijwillig eigen risico

Een hogere premie voor de zorgverzekering in 2021 heeft gevolgen voor de koopkracht van consumenten. Waar hun inkomen gelijk blijft of nauwelijks stijgt, nemen de vaste lasten door deze verhoging toe. Dit betekent dat het besteedbaar inkomen en daarmee de koopkracht van burgers verlaagd wordt. Dit kun je opvangen door voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Het vrijwillig eigen risico wordt bij het verplichte eigen risico opgeteld. In ruil voor een hogere eigen risico biedt de verzekeraar je een korting aan op de premie voor je zorgverzekering. Zeker wanneer je zelden medische zorg nodig hebt, kan dit het overwegen waard zijn. 

Zorgverzekeringen vergelijken belangrijk eind 2020

Voorkom onnodig hoge medische kosten in 2020! Je zorgverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars is hierbij een belangrijke stap. Aan het eind van 2020 heeft iedere burger de mogelijkheid over te stappen naar een andere verzekeraar. Gebruik een online tool om de verzekeringen bij verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Let hierbij op de premie, de dekking en eventuele extra’s. Het is niet ongebruikelijk dat je een kleinigheidje krijgt, wanneer je een nieuwe klant bent bij een verzekeraar. Daarbij is overstappen tegenwoordig heel eenvoudig. Doe het wel op tijd, je aanvraag moet voor het nieuwe jaar verwerkt zijn. 

.

Pin It