Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Is koffie drinken gezond of ongezond?

Er bestaan veel discussies over welke dranken en welk voedsel nou gezond of ongezond is voor ons. We weten allemaal dat vette snacks of te veel frisdrank niet bijdragen aan een betere gezondheid, maar er zijn ook een aantal producten waarover de meningen verdeeld zijn.

Eerder dachten we bijvoorbeeld dat 1 glaasje wijn per dag goed was voor de gezondheid, maar onlangs is uit onderzoek gebleken dat dit toch niet helemaal het geval is.

Ook over koffie zijn de meningen verdeeld. Hieronder een aantal punten waarom koffie wel kan bijdragen aan een betere gezondheid.

  1. Koffie kan remmend werken op een aantal ziektes, zoals Alzheimer, diabetes en zelfs kan het een remmende werking hebben op sommige vormen van kanker. Koffie heeft volgens een flink aantal wetenschappelijke studies een (klein) remmend effect op enkele vormen van kanker. Zo werken vier koppen koffie per dag beschermend tegen leverkanker en de vorming van galstenen.

  2. Ook zorgt koffie voor een betere alertheid. Cafeïne stimuleert het centraal zenuwstelsel. Het verbetert de concentratie en de geheugenfuncties. Koffie verhoogt de reactiesnelheid en zo kunnen de hersenen sneller schakelen tussen verschillende taken. Wel is het belangrijk om de inname van koffie ook weer niet te overdrijven. Ook hier geldt dat de positieve effecten ook weer teniet gedaan kunnen worden bij een te grote hoeveelheid koffie.
  3. Mensen die dagelijks koffie drinken hebben een beter uithoudingsvermogen. Het stimuleert lichaam en geest.

Bovenstaande effecten zijn wel het grootst bij het drinken van zwarte koffie, net als bij het eten van pure chocolade. Dus drink jij je koffie met melk en suiker kunnen deze ook juist weer negatieve effecten op de gezondheid hebben.

De keuze in koffie is tegenwoordig natuurlijk enorm: espresso, cappuccino, latte, maar ook het merk koffie kan erg belangrijk zijn voor de smaak. Kiest u voor Segafredo of een ander merk. Meestal is het vooral uitproberen wat u het lekkerst vindt. Koffie bestel je gemakkelijk op koffiecentrale.nl

Geplaatst door