Reuma

Wat is artrose en wat kan ik eraan doen?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland, maar wat is artrose nou precies? Bij artrose is er een slijtage van het kraakbeen in een gewricht. Door deze slijtage wordt het kraakbeen steeds dunner en verliest het kraakbeen zijn kwaliteit. Dit heeft als effect dat het gewricht niet meer soepel kan bewegen. Doordat het gewricht niet meer soepel beweegt, gaat het gewricht pijn doen, verstijft en ontsteekt het. Artrose kan ontstaan op verschillende plekken in het lichaam, maar de meest voorkomende plekken zijn de duimen en de knieën.

Artrose in de hand en duim

Artrose in de hand of pols komt bij veel ouderen voor. Bijna iedereen van 55 jaar of ouder heeft namelijk artrose in de hand of pols, maar het grootste gedeelte merkt niks van de slijtage. Bij het deel die er wel last van heeft zijn de klachten stijfheid en pijn bij het bewegen. De slijtage van het kraakbeen in de hand is een natuurlijk proces die gebeurd bij mensen die ouder worden.

In alle gewrichten in de hand kan artrose ontstaan. Echter is duimartrose de meest voorkomende vorm van artrose in de hand. Dit komt doordat de duim het meest gebruikte deel is van de hand. Je herkent duimartrose door blijvende, zeurende pijn in de basis van de duim. Wanneer je bewegingen doet waar je kracht bij nodig hebt, zal je deze pijn in de duim voelen.

Artrose in de knie

Artrose knie

Naast artrose in de hand is artrose in de knie een veel voorkomend probleem. De knie is het grootste gewricht in het menselijk lichaam en wordt bijna de hele dag door gebruikt. Het is een ingewikkeld gewricht die verschillende bewegingen kan maken. Dit is ook de reden waarom knieartrose een van de meest voorkomende vormen van artrose is.

Doordat de knie vaak gebruikt wordt is de slijtage een natuurlijk proces. Artrose in de knie komt hierdoor ook vaak voor bij mensen die 50 jaar of ouder zijn. De artrose in de knie zorgt ervoor dat je klachten kan krijgen na het wandelen of andere bewegingen waar je de knie moet buigen of strekken. Verder zijn stijfheid van de knie en zwellingen ook gevolgen die we vaak terugzien bij knieartrose.

Ik heb artrose, wat kan ik eraan doen?

Wanneer bepaalde gewrichten niet meer soepel werken en je het vermoeden hebt dat je last hebt van artrose dan kun je het best zo snel mogelijk een afspraak maken bij de huisarts. Deze kan de status beoordelen en wanneer nodig doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg.

Wanneer je last hebt van artrose is het belangrijk om genoeg te blijven bewegen en je gewicht op pijl te houden. Gewricht verslijting komt namelijk vaker voor bij mensen met overgewicht. Verder is het belangrijk om te letten op je dieet. Gezond eten kan je gewrichten namelijk helpen. Verder zijn er ook nog natuurlijke ingrediënten die ervoor de gewrichten minder pijnlijk maken. Groenlipmossel, zwarte bes-blad en Curcumine zijn voorbeelden van natuurlijke ontstekingsremmers. Natuurlijke ingrediënten zijn voor veel mensen een aanrader, aangezien de natuurlijke ingrediënten geen bijwerkingen met zich meebrengen die de traditionele ontstekingsremmers wel hebben.

.

Pin It