Sexualiteit

Hebben we wel genoeg seks?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Hebben we wel genoeg seks? Want seks, zeggen Britse onderzoekers, kan gezond zijn en gelukkig maken. En hoewel moeilijk te bewijzen is dat seks gezond en gelukkig maakt, adviseert de Britse gezondheidsraad een actief seksleven expliciet aan, met de claim: ‘elke week seks helpt bij de afweer van ziektes’.

Onderzoek

Het onderzoek laat zien dat gezonde, werkende mensen met een goed inkomen seksueel actiever zijn dan mensen met lage inkomens en een slechtere gezondheid. Er bestaat een verschil tussen de afname van seks naarmate mensen ouder worden en het feit dat mensen vaak minder seks hebben naarmate de relatie langer duurt.

Frequentie

Mannen en vrouwen zijn vaak onzeker over de frequentie. Frequentie is overigens minder relevant dan kwaliteit. Minder dan één keer per week hebben vijf van de zes 25-plussers in Nederland seks. Dat blijkt uit het laatste grote Nederlandse seksonderzoek. De norm van twee keer per week wordt dus door de meeste stellen niet gehaald. Een minderheid is van mening te weinig seks te hebben.

Beleving

Als Nederlanders ontevreden zijn over hun seksleven, gaat het meestal over de frequentie: een kwart van de mannen en een op de vijf vrouwen is hier ontevreden over. De meeste ondervraagden zijn overigens tevreden over hun seksleven, zeggen ze in het onderzoek. In het onderzoek is naar porno kijken en masturberen met bijvoorbeeld hulpmiddelen zoals vibrators of masturbators niet als seksueel gedrag meegenomen. Het zou evenwel interessant zijn om soloseks te onderzoeken en ontdekken of dit een invloed heeft op partnerseks.

De meest overtuigende verklaring voor minder seks vinden de onderzoekers de stress en drukte van het moderne leven; het voortdurend combineren van werk, gezin en vrije tijd. Vraagteken blijft bij dit soort onderzoeken is de eerlijkheid van mensen. Bij de frequentie overschatten mannen zichzelf vaak, terwijl vrouwen eerder te laag zitten.

.

Pin It