Menu
Kwaaltjes

Waarom krijgt u blauwe plekken?

blauwe plekken

Blauwe plek zitten soms op de meest vreemde plekken op uw lichaam. Hoe een blauwe plek er is gekomen kunt u zich niet altijd herinneren. Blauwe plekken kunnen pijnlijk zijn en er soms ook heel lang zitten. De een heeft na een klein stootje al een plek, de ander krijgt ze bijna nooit. Waarom krijgt u blauwe plekken?

Wat is een blauwe plek

Een blauwe plek is een plaatselijke bloeduitstorting. Een gewone blauwe plek is gemakkelijk te herkennen. Een gewone blauwe plek kan ontstaan door ergens tegen aan te stoten. Met je arm tegen de deur aan botsen. Met je been tegen de punt van een tafel aanlopen. Een kleine botsing kan een bloedvaatje beschadigen waardoor er een beurse plek ontstaat. Een gewone blauwe plek is niet ernstig en gaat vanzelf weer weg. Bij veel mensen kleuren de plekken van blauw naar paars naar geel voor dat ze helemaal weg zijn. Naast onschuldige blauwe plekken kunnen er ook plekken zijn als gevolg van een aandoening. Een Purpura is een verkleuring op de huid die een symptoom is van een onderliggende ziekte van de bloedvaten of de bloedplaatjes. Een Pupura is te herkennen aan een de paars- of bruinrode verkleuringen van de hui, deze kun je vaak niet wegdrukken. Bij twijfel van de blauwe plek kunt u het beste contact opnemen met een specialist om dit te onderzoeken.

Waarom krijgen sommige mensen sneller blauwe plekken dan anderen?

Niet iedereen krijgt even snel een blauw plek als een ander. Het krijgen van verkleurdingen op uw huid heeft te maken met verschillende factoren. Uw huidkleur en pigmentatie bijvoorbeeld. Bij mensen met een lichte huid zal een blauw plek veel meer opvallen ook bij een dunnere huid kunnen blauwe plekken veel sneller opvallen. Onze leeftijd is ook een belangrijke factor. Wanneer we ouder worden verliest onze huid en onderliggende weefsels hun elasticiteit waardoor onzes bloedvaten kwetsbaarder worden en sneller kunnen beschadigen.

Blauwe plekken voorkomen of behandelen?

Het voorkomen van een blauwe plek kan lastig zijn. Toch kunt u wel het risico op een verkleurde plek beperken. Probeer uw huid en bloedvaten in top conditie te houden door een gezond dieet die rijk is aan vitamine c en k. Heeft u zich hard gestoten? Koel onmiddellijk de plek zodat een zwelling wordt voorkomen. Een verkleurde plek kunt u eventueel behandelen met Arnica zal, deze helpt de bloedstroom te verminderen het genezingsproces te versnellen. Krijgt u veel blauwe plekken zonder reden? Dan kan het een medische aandoening zijn, raadpleeg hiervoor altijd een arts.