Menu
Gezondheid

5 tips om langer mobiel te blijven

5 tips om langer mobiel te blijven

Mobiel blijven op latere leeftijd is belangrijk. Maar hoe bereikt u dat? Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw leven zo min mogelijk beïnvloed wordt door het ouder worden? Er zijn een aantal zaken waar u op kunt letten. Hieronder geven we u 5 tips om langer mobiel te blijven.

1. Zorg ervoor dat u over de juiste hulpmiddelen beschikt

Hoewel het een hele stap is om een rollator of rolstoel te gaan gebruiken, is het soms wel net de manier waarop u toch nog naar buiten kunt. Met de juiste hulpmiddelen kunt u gewoon nog naar buiten, alleen of onder begeleiding. Het is gezond om buiten te zijn, maar dat is niet het enige voordeel. Het is ook fijn dat uw wereld wat groter blijft en dat u bijvoorbeeld zelf nog boodschappen kunt doen. Vandaag de dag kunt u allerlei hulpmiddelen kopen of huren. Ook wanneer u een hulpmiddel voor de korte termijn nodig heeft, bijvoorbeeld bij een revalidatie, kan dat dus. Kies altijd voor een betrouwbare webshop als u op zoek gaat naar hulpmiddelen voor uw mobiliteit. Kwaliteit staat hierbij voorop.

2. Beweeg voldoende

Voldoende beweging is belangrijk om mobiel te blijven. Zo blijven de spieren en gewrichten getraind en krijgen ze minder kans om vast te gaan zitten. Lukt het niet om bijvoorbeeld ver te wandelen? Dat is in principe geen probleem, als u elke dag maar in beweging komt. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld oefeningen te doen om uw spieren los te maken. Dit kan via de sportschool of bij een fysiotherapeut, maar ook gewoon thuis. Op tv zijn er nog steeds volop programma’s om mee te bewegen, maar ook op Youtube zijn er voldoende filmpjes te vinden die als begeleiding kunnen dienen.

3. Denk ook aan het sociale gedeelte

Met contact blijven in anderen maakt ook onderdeel uit van een gezond leven. Sociale contacten zijn heel belangrijk voor ons geluksgevoel. De relatie tussen sociaal contact en geestelijk welzijn is inmiddels al door diverse onderzoeken aangetoond. Dat is echter niet het enige voordeel. We zijn ook eerder geneigd om naar buiten te gaan en erop uit te trekken als dat met iemand anders is. Wanneer bepaalde zaken niet meer gaan, is het belangrijk om een vangnet van mensen om u heen te hebben. Als u bijvoorbeeld zelf niet meer kunt rijden, wil uw zoon of dochter, buurman of buurvrouw of kennis vast wel met u rijden. Schroom niet om het gesprek aan te knopen en hiernaar te vragen. Bespreek dit soort zaken goed, zodat er geen misverstanden over kunnen bestaan. Zet er iets tegenover als u zich hier fijner bij voelt. Dat zou u immers ook moeten als u bijvoorbeeld een taxi zou regelen.

4. Zorg voor goede verlichting

Als we ouder worden, gaan we lichamelijk achteruit, dat is nu eenmaal een feit. Dat geldt ook voor onze ogen. Merkt u dat u in huis minder goed gaat zien, zorg dan voor voldoende verlichting. Misschien vindt u wit licht wel niet zo gezellig, maar het gaat om de doelmatigheid ervan. Uw huis wordt er misschien minder sfeervol van, maar u maakt tegelijkertijd minder kans om te vallen. En daardoor kunt u weer langer mobiel blijven. Win-win dus. Bovendien kan verlichting tegenwoordig vaak met een afstandsbediening bediend worden. Zo kunt u vanuit uw stoel het licht dimmen en weer feller zetten als u opstaat.

5. Pas het huis aan uw wensen aan

Pas het huis aan uw wensen aan

Wanneer u minder mobiel wordt, is het goed om daar in huis alvast rekening mee te houden. Zo bent u straks bijvoorbeeld al gewend om volledig op de begane vloer te wonen. Is er niet genoeg ruimte op de begane vloer om daar ook uw slaapkamer te maken, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een traplift. Zo kunt u toch veilig de trap op en af, ook als u minder mobiel bent. Verder is het verstandig om drempels uit huis te verwijderen, zodat u met een rollator of ander hulpmiddel gemakkelijk door het huis kunt. Is er een opstapje dat niet afgevlakt kan worden, dan is het verstandig om hier een contraststrip op aan te brengen, zodat u altijd ziet waar u op moet passen.

De badkamer vraagt om extra aandacht. De kans op uitglijden is hier nu eenmaal groter dan waar ook in huis. Zorg ervoor dat er voldoende antislip is en dat u bijvoorbeeld niet kunt struikelen over losliggende matten. Beugels in de badkamer zijn altijd een goed idee voor extra steun en wanneer u niet meer zo lang kunt staan, zijn er ook handige uitklapbare douchezitjes.