Menu
Vrouw

Overgang – Wat is het en wat kan u helpen?

Overgang

Elke vrouw komt in de overgang, het is echter de vraag wanneer dit is en hoe lang dit duurt. Wat gebeurt er eigenlijk in de overgang en zijn er dingen die we kunnen doen om de klachten te verminderen?

Wat is de overgang?

De overgang begint voor de meeste vrouwen tussen hun 45 en 55 jaar maar er kunnen natuurlijk enkele uitzonderingen zijn. Het oestrogeen niveau zal dan dalen waardoor de eicelproductie terug loopt. De Menstruatie zal daardoor eerst onregelmatig worden en uiteindelijk helemaal weg blijven. Per persoon kan het verschillen hoe snel dit proces verloopt, vaak ligt dit tussen de 6 en 10 jaar.

Wat zijn de overgangsverschijnselen?

Waar de meeste vrouwen last van hebben zijn de opvliegers. U krijg het opeens heel erg warm waarbij uw gezicht en hals erg rood kunnen worden. Vaak gaat dit ook gepaard met het hevig zweten wat ook nachtzweten kan veroorzaken. Dit is vaak na korte tijd weer over maar wanneer u in de winkel staat of visite heeft kan dit erg ongemakkelijk zijn. Waar u ook last van kunt hebben is een branderig gevoel tijdens het vrijen door een dunner wordend slijmvlies. Stemmingswisselingen zult u zelf wellicht minder snel merken echter de mensen om uw heen kunnen merken dat u ineens een korter lontje heeft.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om een goede conditie te hebben en gezond te eten. Doordat menstruaties wellicht vaker of heviger zijn is een goede levensstijl belangrijk. Zo kunt u er op letten dat u voldoende ijzers binnen krijgt en kunt u tijd vrij maken om in ieder geval 30 minuten actief te zijn. Een goede nachtrust is ook van belang dus probeer tijdig naar bed te gaan.

Er zijn ook een aantal adviezen die u kunt gebruiken. Wat bijvoorbeeld kan helpen is om meerdere laagjes kleding aan te trekken. Zo kunt u bij een opvlieger makkelijk een sjaal af doen of een vest uit trekken. U zou ook beter alcohol en warme dranken kunnen mijden deze kunnen opvliegers uitlokken.

Iedere vrouw gaat door de overgang dus leer omgaan met de overgangsverschijnselen.