Hart- en vaatziekten treffen vaker vrouwen

Jaarlijks overlijden er meer vrouwen dan mannen aan hart- of vaatziekten, terwijl de meeste mensen denken dat het andersom is. Dit komt naar voren uit het dossier Hartinfarct bij vrouwen van Gezondheidsplein in samenwerking met Angela Maas, hoogleraar cardiologie aan het UMC St Radboud in Nijmegen. Hart- en vaatziekten zijn zelfs doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen.

In veel gevallen wordt een hartinfarct bij vrouwen maar slecht herkend. Dit komt omdat de symptomen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen. Zo is pijn in de linker kaakhoek bij vrouwen één van de symptomen die kan duiden op een hartinfarct. Daarnaast zijn sommige symptomen vergelijkbaar met overgangs- en stressklachten, zoals kortademigheid. Vrouwen zijn snel geneigd om hun klachten hierop af te schuiven met alle gevolgen van dien.

‘Met het dossier willen we de bewustwording bij vrouwen rondom hart- en vaatziekten verhogen zodat ze hun klachten serieus nemen en tijdig een arts bezoeken’, aldus Angela Maas. Bekijk hier hetdossier Hartinfarct bij vrouwen.

Geplaatst door