Hulp aan vrouwen met PMS

Professionele support voor vrouwen met klachten voorafgaand aan de menstruatie

•    Pre-menstrueel Syndroom (PMS) kan 30 jaar lang iedere maand vier tot zeven dagen je leven ontregelen door klachten voorafgaand aan de menstruatie
•    Care for Women biedt persoonlijke test en nieuw supportprogramma voor vrouwen met PMS

De organisatie Care for Women, gespecialiseerd in vrouwen & gezondheid, gaat zich inzetten voor duizenden vrouwen die iedere maand klachten ondervinden voorafgaand aan de menstruatie. Care for Women start een voorlichtingscampagne en introduceert een nieuw supportprogramma.  “We bieden met onze verpleegkundigen een luisterend oor, psycho-sociale ondersteuning en brengen de klachten duidelijk in kaart voor haar zelf en voor de arts, zodat een goede diagnose en behandeling deze vrouwen weer een normaal leven kan geven”, aldus Catherine Van Heest, directrice van Care for Women. Een afspraak met een Care for Women specialiste kan via de website worden gemaakt. 
Op www.careforwomen.nl staat ook een persoonlijke PMS-test en uitgebreide informatie.

Het zogenaamde pre-menstrueel syndroom (PMS)  wordt volgens Catherine onvoldoende herkend en erkend. “Het wordt tijd dat vrouwen met PMS serieus genomen en geholpen worden net als vrouwen in de overgang 10 jaar geleden. Het gaat om serieuze klachten die een enorme impact kunnen hebben gedurende zo’n 30 jaar van je leven, 4 tot 7 dagen per maand.”

Wat is PMS?
Hoofdpijn, buikpijn, pijnlijke borsten, maar ook prikkelbaarheid, angst en depressie  zijn zeer herkenbare klachten, die bij 25% van de vrouwen in hun vruchtbare levensperiode iedere maand voorkomen. De klachten zijn het gevolg van hormonale schommelingen in het lichaam en komen 3-7 dagen, iedere maand terug. Bij 5% van de vrouwen geven deze klachten zulke problemen dat ze het dagelijks leven stevig in de war schoppen. Als je iedere maand gedurende 30 jaar er last van hebt, is dat opgeteld wel 8 jaar van je leven.

Het verhaal van Saskia
Volgens Saskia, die al 20 jaar last heeft van PMS duurde het lang voordat ze erachter kwam dat haar klachten niet normaal waren. “Op mijn 25e besefte ik dat mijn gevoelens en gedrag niet normaal waren. De puberteit voorbij, net een nieuwe relatie, en toch iedere maand rondlopen met buikpijn, hoofdpijn, pijnlijke borsten, en vooral de laatste dagen voor mijn menstruatie was ik heel erg prikkelbaar. Ik had geen stress, maar ging regelmatig uit mijn dak zonder reden.  Het was elke maand weer raak en het leek wel of ik er zelf ieder keer intrapte. Totdat ik vond dat er iets aan gedaan moest worden en hulp ging zoeken bij de huisarts. In eerste instantie wist deze er niet goed raad mee. Op advies van Care for Women ben ik toen een dagboekje gaan bijhouden. Toen ontdekte ik dat ik iedere maand vier tot zes dagen klachten kreeg voorafgaand aan de menstruatie. Dat bleken symptomen van het premenstrueel syndroom te zijn. Met deze diagnose kon er eindelijk een behandeling worden gestart. Nu heb ik mijn maand veel beter onder controle en kan ik goed omgaan met de dagen voordat ik ongesteld wordt. ”

Wat kun je eraan doen?
De klachten kunnen eenvoudig in kaart worden gebracht gedurende twee perioden voor en tijdens de menstruatie in een dagboek. De deskundigen van Care for Women kunnen na de diagnose professionele ondersteuning bieden in herkenning, leefstijladviezen en omgang met de klachten. Daarnaast kunnen ze verwijzen naar een arts of therapeut voor verdere behandeling eventueel aangevuld met medicijnen. Voor vrouwen die vermoeden dat ze PMS hebben is er de Persoonlijke PMS test op www.careforwomen.nl. Deze is ontwikkeld in samenwerking met Professor dr Harry van de Wiel, gezondheidspsycholoog uit Groningen.

Geplaatst door