Menu
Kinderen

Ruim éénderde van kantines van middelbare scholen naar gezonder assortiment

Vanmiddag hebben 10 nieuwe partijen het Handvest ‘Gezonder Voedingsaanbod Scholen’ ondertekend. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van het Convenant Gezond Gewicht en het Voedingscentrum op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met deze ondertekening laten de partijen zien dat ze zich, individueel en gezamenlijk, willen inzetten voor gezondere kantines in het Voortgezet Onderwijs (VO) en het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO).

De cateraars die vandaag hun handtekening zetten onder het Handvest Gezonder Voedingsaanbod en de cateraars die hen voorgingen, verzorgen op ruim 35% van VO-locaties in Nederland de catering. Samen met de scholen werken zij nu stap voor stap aan een gezonder voedingsaanbod. Dit aanbod bestaat uit minimaal 75% basisproducten (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% uit niet-basisvoedingsmiddelen (snoep, snacks).

Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur JOGG.“Een gezonde omgeving, waar de gezonde keuze de gemakkelijke keuze is, is belangrijk voor kinderen. De school is hierbij een essentiële factor, en heeft invloed. Maar de school kan het niet alleen. Daarom moeten alle partijen rond een school, landelijk en lokaal, de handen ineen slaan!”Samenhangende aanpak met Handvest en De Gezonde SchoolkantineHet Handvest ‘Gezonder voedingsaanbod op scholen’ werd gelanceerd op 7 december 2011 en is een initiatief van het Convenant Gezond Gewicht en het Voedingscentrum. Met het handvest wordt vanuit de aanbodzijde gewerkt aan gezonde schoolkantines. Vanuit de vraagzijde ondersteunt het Voedingscentrum VO- en MBO scholen met het p rogramma De Gezonde Schoolkantine.  Het Handvest moet eraan bijdragen dat in 2015 alle Nederlandse schoolkantines een gezonder voedsel- en drankenaanbod voeren, volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het Handvest helpt scholen de juiste partijen vinden om hun voedingsaanbod te verbeteren en prikkelt leveranciers om zich op dit punt te onderscheiden.