Menu
Vrouw

Vrouwen hebben sneller last van een blaasontsteking

blaasontsteking

We horen eigenlijk vaker dat vrouwen een blaasontsteking hebben, bij mannen horen we dit niet zo vaak. Is dit puur toeval of waardoor komt dit? Hoe ontstaat een blaas ontsteking eigenlijk en kunt u dit voorkomen?

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is eigenlijk de binnenkant van de blaas ontstoken. Dit komt door bacteriën die in de blaas terecht komen. Het komt vooral veel voor bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen ouder dan 65 jaar.

Hoe kunt u dit krijgen?

Nu u weet dat het door bacteriën komt is het belangrijk om te weten hoe ze er komen. In de meeste gevallen komt het door ontlasting, hierdoor komen de bacteriën in de plasbuis. Het kan ook gebeurt zijn na het vrijen of wanneer u de blaas niet helemaal leeg plast. Er is ook meer kans op een blaasontsteking na de overgang, de binnenkant van de vagina wordt dunner en minder zuur wardoor er bacteriën in kunnen gaan zitten.

Vrouwen krijgen sneller een blaas ontsteking doordat de urinebuis dichter bij de anus zit. De urinebuis bij vrouwen is dan ook veel korter als bij mannen waardoor de bacterie sneller in de blaas terecht kan komen.

Hoe kunt u een blaasontsteking voorkomen?

Natuurlijk zitten we niet te wachten op een ontstoken blaas maar wat kunt u doen om dit niet te krijgen of dit tegen te gaan. Deze tips zullen u hierbij helpen:

  • Drink 2 tot 3 liter water op een dag
  • Ga direct plassen wanneer u het gevoel heeft te moeten plassen
  • Plas de blaas helemaal leeg, zit rechtop, neem de tijd, probeer te ontspannen dus niet te drukken
  • Ga plassen na het vrijen
  • Veeg wc papier van voor naar achter, de billen waar de meeste bacteriën zitten dus als laatst