Man

Men’s Health Week moet gedrag van mannen veranderen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Van 11 t/m 17 juni vindt de International Men’s Health Week plaats. Het doel van deze week is om de bewustwording van mannen over vermijdbare gezondheidsproblemen te vergroten en vroege opsporing en behandeling van ziekten bij mannen aan te moedigen. In zeven ziekenhuizen in Nederland worden er voorlichtingsbijeenkomsten en informatiemarkten georganiseerd door urologen, in samenwerking met sportartsen, cardiologen, verpleegkundigen en vasculair internisten. Deze vinden plaats in het Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Haga Ziekenhuis in Den Haag, het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden en het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam.

,,Mannen doen het slechter in alle ziektecategorieën. Tijdens de bijeenkomsten willen we ze bewust maken van de risico’s die ze lopen,” zegt Dr. Cobi Reisman. ,,Niet alleen de levensverwachting is lager bij mannen, maar ook de levenskwaliteit. Bij suikerziekte bijvoorbeeld is deze aanzienlijk lager. Maar ook bij erectieproblemen. Dit kan leiden tot intimiteitsproblemen, maar het kan ook een eerste signaal zijn van een toekomstige hart- of vaatziekte, een hoge cholesterol of hoge bloeddruk. Wij willen meegeven dat je met goede voeding en regelmatig bewegen, je veel aan je gezondheid kunt doen.”

De International Men’s Health Week is een jaarlijks terugkerend initiatief van verschillende internationale organisaties. Nederland neemt dit jaar voor de derde keer deel aan deze week, op initiatief van de Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuele Disfuncties (WVSD), en in samenwerking met het Dutch Men’s Health Forum (DMHF).

De week moet mannen stimuleren om regelmatig medisch advies over mogelijke aandoeningen te zoeken en beter zorg te dragen voor hun gezondheid, om zo te voorkomen dat mogelijke oorzaken hun gezondheid aantasten naarmate ze ouder worden. Door een gebrek aan bewustzijn, een slechte voorlichting en een gebrek aan man-specifieke gezondheidsrisicoprogramma’s is de gezondheid van mannen soms in gevaar.

,,In de jaren zestig kwamen er allerlei verenigingen om de vrouw bewust te maken van gezondheidsrisico’s. Tot minder dan tien jaar terug was er niets voor de man. Het wordt tijd om hier wat aan te doen,” zegt Reisman. ,,Mannen zorgen minder goed voor zichzelf dan vrouwen. Ze slaan geen acht op signalen van een naderende ziekte.” Statistisch berekend is de verwachting dat in 2025 slechts 20% van de mannen een gezond gewicht zal hebben.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een voorlichtingsbijeenkomst en informatiemarkt via www.menshealthweek.nl. Aanmelden is niet verplicht.

.

Pin It