Menu
Kinderziektes

Wat te doen bij een verwondingen bij je kind

Een ongeluk zit in een klein hoekje zegt het spreekwoord, maar zo is het vaak ook. Je let even niet op en in een ogenblik heeft je kind een heet glas thee omgetrokken of hebben ze zich bezeerd aan de hoek van de tafel of zitten ze met de vingers tussen de deur.

Allemaal ongelukken die gemakkelijk in en rondom het huis kunnen gebeuren en niet zo gemakkelijk zijn te voorkomen. Jaarlijks belanden er zo’n 150.000 kinderen op de eerste hulp na een ongeluk in huis.

Sommige wonden zijn niet zelf te behandelen en is het inderdaad noodzakelijk om de eerste hulp te bezoeken, maar in sommige gevallen kun je zelf al veel doen bij een ernstige wond en dit zorgt er vaak voor dat erger wordt voorkomen.

Wanneer je kind een splinter oploopt dan is deze vaak makkelijk zelf ter verwijderen. Zorg dat je de splinter zo dicht mogelijk bij de huid vastpakt met een pincet en trek deze er rustig uit. Nadat de splinter verwijderd is, is het belangrijk om de wond goed te ontsmetten. Mocht de splinter wat dieper zitten of lastig te pakken te zijn ga dan toch naar de huisarts.

Ook schaafwonden zijn veel voorkomende wonden bij kinderen. Ook bij deze wonden is wondzorg erg belangrijk! Ontsmet de wond of spoel deze uit onder de kraan, zodat zand en kleine steentjes uit de wond worden gespoeld. Daarna eventueel deppen met een zachte washand. Bij schaafwonden is het vaak niet nodig deze verder te verbinden.

Snijwonden zijn vaak al iets ernstiger. Ook hier is schoonspoelen en ontsmetten het allerbelangrijkst. Ook is het goed om deze wond wel te verbinden, zodat het bloeden gestelpt wordt en er geen vuil meer vanaf buitenaf in de wond kan komen. Mocht het een diepere snijwond zijn dan is een bezoek aan de eerste hulp vaak toch noodzakelijk om de snijwond te laten hechten.

Verder kan het bij bovenstaande wonden raadzaam zijn om een Tetanus prik te halen om zo bacteriën van de straat geen kans te geven!

Nogmaals een ongeluk zit in een klein hoekje en voorkomen is altijd beter dan genezen, maar soms is het niet te voorkomen. Raak dan niet in paniek en behandel je kind rustig of bezoek de eerste hulp!