Menu
Kinderen

Voor welke ziektes worden kinderen ingeënt?

kinderen ingeënt

Al jaren worden kinderen vanaf hun geboorte ingeënt tegen virussen en ziekten. U zult zelf als kind ook de nodige inentingen hebben gehad of in ieder geval aangeboden gekregen. Toch zijn er de afgelopen jaren wel wat veranderingen geweest. Nog even de inentingen voor kinderen op een rijtje wellicht handig om te weten voor uw kleinkinderen.

Vanaf wanneer worden kinderen ingeënt?

De meeste inentingen krijgen de kinderen in de eerste 4 jaar. De prikken worden door artsen of verpleegkundigen van het consultatiebureau gegeven. Wanneer het kind naar de basisschool gaat neemt de schoolarts het over.

Welke vaccinaties op welke leeftijden?

Veel bacteriën en virussen waartegen gevaccineerd wordt komen tegenwoordig bijna niet meer voor in Nederland. Ziektes als Kinkhoest, pneumokokkenziekte en hib-ziekten komen nog wel vaak voor in Nederland en kunnen ook ernstige complicaties veroorzaken bij baby’s, reden om dus al bij 3 maanden te starten met de eerste vaccinaties.

  • 3 maanden
    2 vaccinaties tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte.
    Een kind krijgt een extra vaccinatie bij 2 maanden wanneer de moeder niet gevaccineerd is tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap.
  • 5 maanden
    Met 5 maanden worden de eerste 2 vaccinaties herhaald voor een betere bescherming.
  • 11 maanden
    Op deze leeftijd is het tijd voor de 3de DKTP-Hib-HepB-prik. Ook is nu de laatste vaccinatie tegen pneumokokkenziekte.
  • 14 maanden
    2 vaccinaties staan in de planning. De BMR prik, tegen bof, mazelen en rodehond. De 2de vaccinatie
    Op deze leeftijd krijgt je kind twee vaccinaties. Allereerst de BMR-prik. Deze prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. De 2de vaccinatie beschermt tegen de 4 typen meningokok bacteriën: A, C, W en Y. Deze bacteriën zijn de belangrijkste veroorzakers van meningokokkenziekte
  • 4 jaar
    DKTP-prik. De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
  • 9 jaar
    De laatste inenting tegen de bof, de mazelen en rodehond, en tegen difterie, tetanus en polio. Deze 2 vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten.
  • 12/13 jaar
    Het HPV-virus kan bij meisjes en vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. Baarmoederhalskanker kan voorkomen worden door vaccinatie tegen het HPV-virus. Na 2 prikken ben je voor vele jaren beschermd.
  • 14 jaar
    Jongens en meisjes krijgen een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Een zeldzame, maar ernstige ziekte die tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan leiden. De vaccinatie beschermt minimaal 5 jaar.

Vaccinaties zijn niet verplicht maar worden wel aangemoedigd door de Rijksoverheid. Alle vaccinaties weer op een rijtje.