Menu
Cosmetische operaties

Dit zijn de voor- en nadelen van botox

Dit zijn de voor- en nadelen van botox

Botox wordt tegenwoordig steeds vaker geassocieerd als een middel dat helpt bij bestrijding van huidverouderingsverschijnselen. Maar het kan ook worden ingezet bij verschillende medische doeleinden. We vertellen je meer over de voor- en nadelen van botox.

Wat doet botox precies?

Botox wordt ook wel Botuline toxine genoemd en is een natuurlijk eiwit dat ervoor zorgt dat spieren minder beweeglijk worden en ontspannen. Voor cosmetische doeleinden wordt botox meestal toegevoegd aan bepaalde spieren in het gezicht. Hierdoor kan je uitdrukking er minder streng uit komen te zien en krijg je een ‘frissere’ blik. Het middel werkt veilig en effectief en kan bovendien ook preventief ingezet worden.

Dit zijn de voordelen

Voorhoofdslijnen, fronsrimpels en kraaienpootjes horen natuurlijk bij het ouder worden. Uit cosmetisch oogpunt hebben veel mensen deze zichtbare kenmerken van huidveroudering liever zo min mogelijk. Sommigen mensen willen er daarom graag wat aan laten doen. Daarnaast kunnen deze vormen van huidveroudering ook zorgen voor beschadigingen van de huid. Deze beschadigingen treden op bij een constante druk op de huid die meestal onbewust ontstaat. Door botox te gebruiken zijn de kenmerken van huidveroudering minder zichtbaar en oefenen de spieren minder druk uit, waardoor de huid minder zal beschadigen. De behandeling is snel en veilig.

Wat zijn de nadelen?

Wat zijn de nadelen

Over botox zijn ook een aantal nadelen bekend. Een teveel aan botox kan bijvoorbeeld zorgen voor een emotieloze uitstraling. Dit zal alleen gebeuren als er teveel van het eiwit is ingespoten. Bij normale hoeveelheden zal je uitstraling natuurlijk blijven. Ook kan botox voor sommige mensen verslavend werken. Een ander nadeel van botox is dat het niet permanent is. Het natuurlijke eiwit wordt op den duur afgebroken door het lichaam. Dit is tegelijkertijd ook een voordeel als je toch niet helemaal tevreden bent over het resultaat. Bij de meeste mensen zie je na drie tot vijf maanden niets meer van de behandeling die je hebt ondergaan.

Uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten en bijwerkingen

Botox wordt cosmetisch en medisch ingezet. Op medisch gebied kan het middel bijvoorbeeld werken tegen overmatig zweten of migraine. Omdat botox ook voor medische toepassingen gebruikt wordt, is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van dit middel en de bijwerkingen ervan. Er zijn nooit nadelige effecten voor de gezondheid opgemerkt. Ook de complicaties die kunnen ontstaan zijn nooit ernstig.

Geen ernstige bijwerkingen

Botox brengt dus zowel cosmetisch als op medisch gebied veel voordelen met zich mee. Toch komt het in enkele gevallen wel voor dat er complicaties optreden na het inspuiten van botox. Zo kan de huid wat rood worden en zwellen. Ook kunnen er blauwe plekken ontstaan op het gebied dat behandeld is. Deze bijwerkingen zijn niet ernstig en zijn na ongeveer twee dagen verdwenen. Gelukkig zijn deze bijwerkingen vaak ook vrij eenvoudig weg te werken met wat make-up.

Is deze behandeling wat voor mij?

Om te bepalen of botox voor jou een effectieve behandeling is, kun je het beste een afspraak maken met onze kliniek. Door middel van een huidanalyse bepalen we wat voor jou de beste behandeling is en je krijgt meer informatie en advies.