Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Tips voor een gezonde thuiswerkplek

Flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken, het kan en mag steeds vaker. Werk jij regelmatig thuis, of wil je gewoon een plek in huis waar jij rustig je eigen ding kan doen? Bekijk hier tips om jouw werkplek op een gezonde manier in te richten.

Planten en decoratie

De basiselementen voor je werkplek bestaan natuurlijk uit een goed bureau, een lekker zittende stoel en opbergruimte. Maar de styling van je nieuwe werkplek is ook niet geheel onbelangrijk. Gebruik hierin je persoonlijke stijl; houd je van rust en minimalistisch? Kies hier dan ook voor bij de styling van je werkplek. Als je zelf je kantoor inricht naar eigen stijl, werk je vele malen productiever. Kies daarnaast voor een aantal planten. Ze zorgen niet alleen voor zuurstof, planten zuiveren de lucht en verhogen de concentratie.

Plaats een klein plantje op je bureau, wandplank of kies voor een grote plant in de hoek. Sommige planten hebben een hogere luchtzuiverende werking dan andere planten. Kies dus voor luchtzuiverende planten voor een optimaal effect, bijvoorbeeld een (kleine) palm, zoals de Areca palm, een varen of rubberplant.

Ventilatie

Een goede luchtvochtigheid en genoeg zuurstof is belangrijk in de gehele woning, maar zeker als je langere tijd geconcentreerd aan het werk bent. Planten zijn hiervoor alvast een een goede optie. Als je jouw werkplek bij een raam hebt geplaatst, open dan regelmatig het raam voor verversing van de zuurstof. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een vochtbestrijder. Dit is een klein apparaat die de lucht zuivert en de vocht eruit haalt.

Waarom is een hoge luchtvochtigheid slecht? Een hoge luchtvochtigheid is slecht voor de gezondheid, maar ook voor de woning. Vocht in de woning leidt tot vochtproblemen zoals schimmels en vocht in de muren of vloeren. De schimmels en vocht hebben vervolgens invloed op onze gezondheid zoals ademhalingsproblemen en verkoudheden.

Het langdurig inademen van schimmels en/of zich bevinden in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid heeft een negatief gevolg voor jou concentratie en gezondheid. Gevolgen die we liever niet in onze woning hebben en al helemaal niet in onze thuiswerkplek. Kies daarom voor professionele vochtbestrijding indien je problemen ondervindt. Vochtbestrijding van muren en het laten verwijderen van schimmels zijn mogelijke oplossingen om van vochtproblemen af te komen. Check je woning op vochtproblemen en voorkom aantasting van de woning en gezondheidsproblemen.

Daglicht en uitzicht

Tot slot, maar niet geheel onbelangrijk, het daglicht voor je thuiswerkplek. Daglicht is belangrijk voor de concentratie, probeer daarom altijd je werkplek aan een raam of dichtbij een raam te creëren. Beschik je over de mogelijkheid je plekje onder het raam te maken? Zet het bureau dan zo neer dat je naar buiten kunt kijken. Af en toe een blik naar buiten zou de productiviteit van een mens verhogen, mits je een redelijk uitzicht hebt dan!

Beschik je over wat minder daglicht? Bekijk dan de volgende tips en maak van de donkere ruimte een ruimte met licht.

  • Kies voor licht kleuren. Lichte kleuren zorgen automatisch voor een lichtere ruimte. Kies dus voor een lichte kleur, zoals wit, beige of lichtblauw, op de muren. Ook bij de keuze voor een vloer en meubels kun je het beste voor lichte kleuren kiezen.
  • Creëer daglicht in de ruimte door het plaatsen van een daglichtlamp. Een daglichtlamp creëert op een kunstmatige manier daglicht in een donkere ruimte. Een goede oplossing dus voor de donkere winterdagen.
  • Kies voor lichtdoorlatende raamdecoratie of gordijnen. Benut het daglicht dat wel in de ruimte valt optimaal door te kiezen voor open gordijnen of geen raamdecoratie.

Geplaatst door