Menu
Werken in de gezondheidszorg

Naambadges: praktisch in de zorg

Al eens nagedacht over het gebruik van naambadges in de zorg? Deze kunnen bijzonder handig zijn. Niet alleen voor collega’s onder elkaar of als visitekaartje voor de werkgever, maar ook voor de mensen die hulp nodig hebben. Hoewel naambadges in de zorg nog belangrijker zijn als er veel wordt gewerkt met stagiaires, zijn ze ook bijzonder praktisch als dit niet het geval is. Waarom?

Vergeetachtigheid

Mensen die ouder worden, raken vergeetachtig. Echter, dat is voor veel ouderen heel moeilijk te accepteren, zeker bij beginnende dementie. Ze willen helemaal niet van alles vergeten! Vaak is er ook een stukje schaamte: ouderen willen niet toegeven dat ze dingen niet meer weten. Het is voor zo iemand dus heel prettig als er een hulpverlener binnenkomt die een duidelijke naambadge draagt. Zo weet hij direct weer hoe de hulpverlener heet, waardoor wordt voorkomen dat ernaar gevraagd moet worden. Zo kan de oudere rustig camoufleren dat hij de naam was vergeten, wat erg fijn kan zijn en meer rust geeft.

Steunpunt

Wanneer je wordt omgeven door zorgverleners, kun je een beetje de weg kwijtraken. Er zijn zoveel verschillende gezichten, zoveel nieuwe mensen, zoveel stagiaires… Naambadges in de zorg kunnen hier een belangrijk steunpunt in bieden. Zo kunnen degenen die zorg nodig hebben iemand snel identificeren aan de hand van de naambadge. Zeker wanneer verschillende instanties samenwerken is dit prettig, want dankzij een duidelijk logo weet degene die hulp nodig heeft meteen met wie hij te maken heeft. In seniorvriendelijke zorginstellingen zijn naambadges helemaal van groot belang.

Nieuwe collega’s

Is er een hoog verloop van werknemers bij jouw zorginstantie? Ook dan zijn naambadges ideaal. Je kunt niet bezig blijven met van elke nieuwe stagiaire de naam te leren. Ook als je telkens met nieuwe collega’s werkt of als jouw instantie veel samenwerkt met andere instanties is het fijn te weten met wie je eigenlijk samenwerkt. Ook hier is er vaak een stukje schaamte als je moet toegeven dat je alweer de naam van de ander bent vergeten. Naambadges in de zorg hebben dus een dubbele functie: ze helpen niet alleen de ouderen zich de naam te herinneren, maar bevorderen ook collega’s in de onderlinge samenwerking.

Speciale naambadges in de zorg

Natuurlijk kun je gebruik maken van de standaard naambadges, maar je kunt er ook speciale naambadges van maken die geschikt zijn voor de zorg. Kies dan voor een grote naambadge, waarop naam en functie in grote letters kunnen worden afgedrukt. De grote letters maken de badge ook voor ouderen makkelijker te lezen. Een naambadge is voor ouderen natuurlijk niet praktisch als ze hem niet kunnen lezen vanwege de kleine lettertjes.

Goede samenwerking tussen zorgverleners en zorgontvangers is belangrijk. Deze samenwerking moet waar mogelijk zo goed mogelijk verbeterd worden. Naambadges in de zorg kunnen hier een belangrijke bijdrage in leveren. Zo wordt voor iedereen een prettigere situatie bereikt, waarin mensen van elkaar weten hoe ze heten en welke functie ze hebben.