Werken in de gezondheidszorg

Aan het werk in de gezondheidszorg

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Wil je graag werken in de gezondheidszorg maar weet je nog niet precies wat? Om je op weg te helpen geven we een uitleg van een aantal mogelijkheden.

Helpende
Als je je aangetrokken voelt tot het werken met mensen en tot de medische wereld dan is een opleiding in de gezondheidszorg vast iets voor jou. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan als helpende. Daarvoor is een opleiding op niveau 2 nodig. Als helpende verzorg je mensen lichamelijk en helpt ze bij hun dagelijkse bezigheden. Het is bevredigend werk omdat je mensen op een heel concrete manier helpt.

Verzorgende
Als je het interessant vindt om verpleegkundige handelingen te leren zoals injecties geven en medicijnen toedienen dan kan je verzorgende worden, een opleiding op niveau 3. Veel werk is hetzelfde als dat van helpende, je bent erg betrokken bij de dagelijkse bezigheden van mensen, met dat verschil dat je meer bevoegdheden hebt en bijvoorbeeld ook contact hebt met de huisarts. Dat maakt het werk van een verzorgende erg interessant.

Verpleegkundige
Als je ambitieus bent en hogerop wilt is de opleiding tot verpleegkundige, op niveau 4 of 5, iets voor jou. Je kunt dan werken in een ziekenhuis of de thuiszorg of zelfs een baan in het buitenland zoeken. Als verpleegkundige heb je veel verantwoordelijkheden en je bent het directe aanspreekpunt van artsen.

Voor al deze beroepen geldt dat een gedeelte van je vaardigheden in de praktijk geleerd moeten worden en je dus stage moet lopen. Verder zijn er nog andere richtingen of specialisaties mogelijk, bijvoorbeeld het werken met kinderen, de kraamzorg of juist de geriatrie. Omdat de trend om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen de komende jaren doorzet blijft er met name voor verzorgenden veel werk, maar ook voor helpenden. Verpleegkundigen zijn altijd nodig. Je moet er een beetje een roeping voor hebben maar dan heb je ook een ontzettend leuk beroep.

.

Pin It