Menu
Werken in de gezondheidszorg

Digitalisering in de Gezondheidszorg

De digitalisering gaat in de wereld met rasse schreden vooruit. Ook in een gevoelig gebied als de gezondheidszorg wordt tegenwoordig volop digitaal gewerkt. Het is niet verwonderlijk dat dit veel onrust heeft veroorzaakt onder patiënten vanwege de angst voor het verlies van hun privacy. Aan de andere kant kent het digitaal werken in de gezondheidszorg ook veel voordelen. Die zijn zo groot dat de opmars van het zogenaamde eHealth niet te stoppen is.

Het digitale dossier. Is dit veilig?
Met de komst van het digitaal patiëntendossier ontstond er veel protest vanwege de mogelijkheid dat meerdere gezondheidsmedewerkers toegang kunnen krijgen tot dit document. Een angst die wel te verklaren is door alle berichten over datalekken en cybercrime. Wat men alleen vaak vergeet is hoe de fysieke beveiliging geregeld is. Het is vaak eenvoudig om een archiefruimte in een ziekenhuis of zorginstelling in te lopen. Maar ook het rondslingeren van dossiers is geen onbekend fenomeen.  Zolang er bij digitalisering met juiste veiligheidsvoorschriften, met partners die gecertificeerd zijn gewerkt wordt, is het digitaal veel aantrekkelijker dan in fysieke vorm.

De kracht van digitaal werken in de gezondheidszorg

Nieuwe informatie wordt tegenwoordig allemaal geregistreerd in het Elektronisch Patiëntendossier. Wanneer de historische papieren dossiers vervolgens digitaal gemaakt worden en gekoppeld worden aan het EPD, ontstaat er één complete informatievoorziening. Veiliger en completer kan niet! Door de digitalisering kan een medisch dossier vanaf verschillende zorglocaties toegankelijk worden gemaakt. Hierdoor kunnen verschillende artsen tegelijkertijd aan een dossier werken en elkaar op de hoogte houden. Dit verhoogt de efficiëntie waarvan ook de patiënt profiteert. Digitaal werken gaat namelijk een stuk sneller dan met papier. Er hoeft bijvoorbeeld geen tijd verspild worden met kopieën maken of het bijhouden van een papieren archief. Dit werkt bovendien kostenbesparend en heeft een positieve uitwerking op de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Verder hebben niet alleen artsen en specialisten toegang tot het patiëntendossier, maar ook de patiënt zelf. Hierdoor hoeft deze niet meer vanzelfsprekend voor iedere medische uitslag naar de arts, maar kan hiervoor zelf zijn of haar digitale medische dossier raadplegen.

De mogelijkheden op digitaal vlak zijn in de gezondheidszorg nog volop in ontwikkeling. Dat geldt niet alleen voor de patiënten informatie, maar bijvoorbeeld ook voor medische consulten. Zo kunnen patiënten via een videochat met de arts spreken of zelf bepaalde gezondheidsmetingen doen via speciale apps. Het is voor gezondheidsorganisaties dus belangrijk om zo snel mogelijk op de nieuwe ontwikkelingen te springen en digitaal te gaan werken.

I-FourC kan helpen met het digitaliseren van uw medische archief tot een efficiënte en veilige database.