Vrije tijd

3 redenen waarom motorhelmen zo belangrijk zijn

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Motorhelmen bestaan in verschillende soorten met elk zijn eigen eigenschappen én met allerlei mooie designs om het dragen ervan voor de motorrijder aantrekkelijker te maken. Dat is belangrijk, want rijden zonder helm is eigenlijk geen optie. We geven drie redenen waarom motorhelmen zo belangrijk zijn.

Ernstige kwetsuren aan het hoofd voorkomen

De voornaamste reden om een motorhelm te dragen is je eigen veiligheid en gezondheid. Je helm beschermt je hoofd tegen klappen bij een val. Onderschat dit risico niet, want een val gebeurt meestal op (relatief) hoge snelheid en gaat gepaard met een klap en doorglijden of rollen. Je hoofd kan op zo’n moment allerlei klappen oplopen. Zonder helm kan een val zeer ernstige consequenties hebben. Van een schedelbasisfractuur tot hersenschade en hersenbloedingen met de dood als gevolg, het kan je allemaal overkomen wanneer je valt met je motor terwijl je geen motorhelm draagt. Dat alleen al is voldoende reden om er een te dragen tijdens het motorrijden.

Geluidsoverlast en windoverlast

Een motorhelm helpt je ook om de concentratie op de weg te houden. Zonder helm zou je letterlijk de wind van voren krijgen, en dan kun je je ogen niet goed openhouden. Daarnaast zorgt zowel de wind als het verkeer voor veel geluid relatief dicht bij je oren. Dit is onprettig en het helpt je niet om te om je concentratie op de weg te bewaren, omdat de wind ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om op basis van het geluid goede inschattingen te maken over het andere verkeer. Het kan daarnaast ook tot gehoorbeschadiging leiden. Een motorhelm biedt hierbij uitkomst door je gezicht en je oren te beschermen.

Geluidsoverlast en windoverlast

Hoofd beschermen tegen kou

Een motorhelm beschermt het hoofd van de motorrijder tegen kou. Dat is natuurlijk zeker relevant in de winter, wanneer de buitentemperatuur laag is. Maar de wind die langs je hoofd gaat tijdens het rijden kan, zeker wanneer je op hoge snelheid rijdt, ook voor kou aan je hoofd zorgen. En op warme dagen? Ook dan is het dragen van een helm verplicht, dus zorg dat je een motorhelm hebt de voldoende ontluchting heeft zodat je het hoofd relatief koel kunt houden in de hitte.

Verder helpt het dragen van een helm natuurlijk om bekeuringen te ontlopen. Je bent immers verplicht er een te dragen, dus je snijdt jezelf ook financieel in de vingers als je gaat motorrijden zonder helm. Maar draag een motorhelm niet enkel omdat het moet, maar probeer de meerwaarde ervan voor je eigen veiligheid te begrijpen.

.

Pin It