Vitamine en voedingsstoffen

Welke vitamines heb ik nodig?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Een gezonde gevarieerde voeding is essentieel om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Naast de vitamines die je binnen moet krijgen, krijg je met een gevarieerde voedingspatroon ook belangrijke mineralen binnen. Helaas is het voor sommige mensen niet altijd even makkelijk om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het is daarom handig om supplementen te slikken ter ondersteuning. De vitaminen van Flinndal zijn bijvoorbeeld een uitstekende keus om je gezondheid te ondersteunen. Hieronder bespreken we een paar vitamines waarvan het een goed idee is om extra te slikken om zo je gezondheid te ondersteunen.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine die er voor zorgt dat calcium uit voeding wordt opgenomen door het lichaam. Het is dus een belangrijke vitamine om sterke botten en tanden te behouden. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Vitamine D komt voornamelijk voor in zonlicht. Omdat we in Nederland niet veel zonlicht hebben, is het verstandig om vitamine D in te nemen. Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangeren, mensen die weinig buiten komen en mensen met een getinte huidskleur hebben baat bij het innemen van vitamine D.

Vitamine C

De bekendste vitamine is waarschijnlijk vitamine C. Vitamine C is een antioxidant. Vitamine C zorgt voor het aanmaak van weefsel, het opbouwen van weerstand en het behoud van een goed immuunsysteem, ook zorgt vitamine C dat ijzer beter in het lichaam wordt opgenomen. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot een lage weerstand en trage wondgenezing.  Als je niet altijd de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen krijgt, is het verstandig om hier van supplementen te slikken. Wanneer je te veel vitamine C hebt, kan je klachten krijgen zoals diarree.

Vitamine A

Vitamine A is een andere vitamine die onmisbaar is gezond lichaam. Het zorgt voor een normale groei, een gezonde huid en goede ogen. Let wel op, een te veel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor zwangere en kinderen.

Vitamine E

Vitamine E is een vitamine die hetzelfde werkt als een antioxidant. Deze vitamine beschermt je organen, bloed cellen en weefsel. Vitamine E komt vooral voor in groente, fruit, noten, zaden en graanproducten. Wanneer je niet altijd de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen krijgt, is het verstandig om hier van supplementen te slikken. Een tekort aan vitamine E komt in Nederland nauwelijks voor. Een vitamine E tekort zie je vooral bij eetstoornissen en kan leiden tot bloedarmoede en zwakke spieren. Te veel aan vitamine E kan je alleen krijgen als je meer supplementen slikt dan de aangegeven dosering. Verder zijn er weinig bijwerkingen van te veel vitamine E.

Vitamine B

Een andere belangrijke vitamine is vitamine B. Van vitamine B bestaan er totaal acht varianten. Vitamine B zit in verschillende soorten in voedingsmiddelen. Het is een vitamine die je lichaam nodig heeft goed te kunnen functioneren. Vitamine B12 bijvoorbeeld zit in veel dierlijke producten, dieren in de industrie krijgen dit vaak toegediend. Dit is vaak alleen niet genoeg. Het is daarom ook voor vleeseters belangrijk om hier supplementen van te slikken.

.

Pin It