Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Gezonder eten? Kook Surinaams!

Gezond eten klinkt voor veel mensen al snel als minder lekker dan ongezond eten. Er zijn echter enorm veel mogelijkheden om gezonder te koken en hier qua smaakervaring helemaal niets op te verliezen. De afgelopen jaren is de wereld al als een blok gevallen voor de ‘gezonde’ avocado welke tegenwoordig zelfs door fans van ongezond voedsel wordt omarmd. Een keuken waar men misschien niet snel aan denkt als het gaat om gezond eten is de Surinaamse keuken. De gerechten uit de Surinaamse keuken zijn over het algemeen echter heel erg gezond. Omdat veel van het Surinaamse eten haar smaak krijgt door de kruiden die in de bereiding gebruikt worden, is vaak het gerecht al heerlijk en smaakvol van zichzelf en zijn hier verder geen additieven nodig. Naast de gezonde en caloriearme kruiden die in de bereiding van de Surinaamse gerechten gebruikt worden, blinkt de Surinaamse keuken uit op het gebied van groente gebruik. De groenten die in de Surinaamse keuken gebruikt worden zijn over het algemeen hartstikke gezond en bevatten veel meer voedingswaarden dan groenten uit veel andere keukens. 

Hoe is de gezonde Surinaamse keuken ontstaan

Het leuke van de Surinaamse keuken is dat deze is ontstaan uit een soort smeltkroes van enorm veel keukens. De Surinaamse keuken kent invloeden uit onder andere de Joodse, Poolse, Hindoestaanse, Portugese, Afrikaanse en de Javaanse keuken. Door de grote variatie van invloeden, heeft de Surinaamse keuken ook voor ieder wat wils. Door deze grote variatie in mogelijkheden is het ook mogelijk om iedere dag te eten uit de Surinaamse keuken zonder ook maar een dag in de week hetzelfde te eten! Deze verschillende invloeden uit de vele keukens zorgen er dan ook voor dat er vanuit de verschillende keukens ook de gezonde aspecten met elkaar gecombineerd kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met de vele gezonde groenten uit de Surinaamse keuken. Kook eens een keertje met groenten die je niet zo snel zou kiezen, zoals sopropo en de antroewa. Deze groenten zijn minder bekend onder Nederlanders, maar verdienen zeker aandacht. Ze zijn namelijk heerlijk en gezond, echte onbekende superfoods dus! Combineer sopropo bijvoorbeeld met bonen en kip, of vul ze met gehakt. Antroewa kun je heerlijk roerbakken, stoven of verwerken in soep.

Voorbeelden van gezonde Surinaamse gerechten

Ondanks dat de keuken zo uitgebreid is en vele invloeden geniet, valt er voor vele gerechten wel te spreken van echt gezond Surinaams eten. Als men denkt aan Surinaamse recepten zijn de eerste gerechten die vaak te binnen schieten roti, broodje pom en kip, maar de Surinaamse keuken is veel meer dan dat! De basis van veel Surinaamse gerechten is opgebouwd uit rijst, verschillende aardvruchten zoals tayer en cassave en daarbij wordt vaak roti geserveerd. Wat een grappig aspect hieraan is, is dat de roti in dit geval haar oorsprong kent in de Hindoestaanse keuken. Het voordeel van deze basisgerechten uit de 

Surinaamse keuken is dat ze allen hartstikke gezond en voedzaam zijn. Doordat de basisgerechten van zichzelf al zo gezond en voedzaam zijn, zijn bijna alle gerechten uit de Surinaamse keuken dit automatisch ook. Een voorbeeld van een typisch gezond gerecht uit de Surinaamse keuken is Surinaamse bami. Bami kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren bereiden waardoor het makkelijk is je eigen twist eraan te geven. Stop er dus lekker veel gezonde groenten in! Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor eiwitrijke kipblokjes of een vegetarische variant. Door al deze rijke ingrediënten is bami ook een lekker vullend gerecht. Je zult hierdoor genoeg hebben aan je avondeten en ‘s avond niet meer snel naar een zak chips grijpen.

Geplaatst door