Menu
Groente en fruit

Gezondheidsrisico groenten en fruit in te lage consumptie

Het gezondheidsrisico bij groenten en fruit zit in te lage consumptie. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw laten weten dat uit de controlegegevens van de NVWA blijkt dat de consument met een gerust hart groente en fruit kan eten. Dit is vandaag ook door het Voedingscentrum bevestigd.

Verder blijkt uit de gegevens van de NVWA dat er statistisch gezien geen onderscheid is aan te geven tussen de verschillende verkooppunten. Overal zijn groenten en fruit veilig en gezond.

De NVWA heeft laten weten dat er in de gevallen van overschrijding van de norm geen risico’s waren voor de volksgezondheid. Bovendien is het aantal overschrijdingen afgenomen. Dit wordt bevestigd door het Voedingscentrum, dat op haar website laat weten: De gezondheidsvoordelen door het eten van groente en fruit wegen ruimschoots op tegen de eventuele resten van bestrijdingsmiddelen.

Nog altijd wordt er te weinig groenten en fruit gegeten: uit onderzoek van het RIVM blijkt dat slechts 1 tot 2 procent van de kinderen vanaf 7 jaar voldoende groente eet. Bij volwassenen is dat maximaal 14%. Voor fruit is dat afhankelijk van de leeftijdsgroep 3 tot 26 procent.