Menu
Voeding

Cannabis kweken voor beginners

Cannabis kweken

Hoe kweek je cannabiszaden? Hoewel het laten groeien van de planten een eenvoudige opgave lijkt, steekt het toch best nauw om de wietzaadjes uit te laten groeien tot gezonde planten. Er zijn veel verschillende soorten wietzaadjes verkrijgbaar, en een van de soorten die het groeien iets gemakkelijker maken is de autoflowering soort. Ideaal wanneer je net begint met het kweken van wietzaadjes.

Optimaal klimaat

Voordat je wietzaden gaat kweken, moet je zorgen voor een optimale groeiomgeving voor de planten. Zo moet de temperatuur en het klimaat optimaal in balans zijn (niet te droog en niet te vochtig), heeft de ruimte ventilatie nodig en is, zodra de zaadjes ontkiemd zijn en er blaadjes beginnen te groeien, ook licht een zeer belangrijk element. Planten in de groeifase hebben 18 uur licht per dag nodig. Begin wel altijd met het binnen laten groeien van de planten. Pas na half mei kun je ze ook buiten kweken. Het is dus noodzakelijk om binnen te zorgen voor het juiste (kunst)licht.

Automatisch groeien

Voor beginnende kwekers zijn er een paar zaden die dit intensieve proces wat makkelijker maken, bijvoorbeeld autoflower seeds. De naam van de laatste soort zegt het al, wanneer je autoflower seeds wil laten groeien, gaat dit voor een deel helemaal automatisch. Bij deze soort is de verlichting niet zo belangrijk: in de zaden zelf zit het proces van groei en hier heb je dan ook weinig omkijken naar. Een goede start voor wanneer je net begint. 

Zaadjes, en dan?

Het begint allemaal met wietzaadjes kopen. Heb je de zaadjes in huis en de optimale omgeving gecreëerd voor de planten om te groeien, kan het ontkiemen beginnen. Wanneer de wortel uit het zaadje komt, kun je deze planten. Ontkiemen is een precair proces, en kan op verschillende manieren. Zo kun je dit doen op een oppervlak dat veel vocht vasthoudt, zoals keukenpapier. Maar ook in een bekertje water of direct in de aarde kan dit. De laatste optie is meteen de lastigste, want je kunt dan niet goed zien wanneer de zaadjes goed ontkiemd zijn. En, heel belangrijk: de wietzaadjes ontkiemen bij een redelijk hoge temperatuur, zo tussen de 22 en 25 graden.

Groeien maar

Wanneer de zaadjes geplant zijn, kan het wachten beginnen. De groeifase duurt van zo’n twee weken tot wel een half jaar. De bloeifase volgt vanzelf op de groeifase, en voor de autoflower seeds gaat dit proces dus helemaal vanzelf.