Worden vaccinatiekosten vergoed vanuit de zorgverzekering?

Ga jij deze zomer een verre reis maken? Dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Het kan namelijk zijn dat je vaccinaties nodig hebt. Het wordt aangeraden om zo’n twee maanden voor vertrek te beginnen met het laten vaccineren, omdat je voor sommige vaccinaties meerdere keren terug moet komen. Welke inentingen verplicht zijn of aangeraden worden, verschilt per vakantiebestemming. En de kosten voor vaccinaties kunnen flink oplopen. Hoe zit het met de (eventuele) vergoeding vanuit de zorgverzekering?

Vergoed vanuit aanvullende verzekering
Vaccinaties worden (helaas) niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn er veel zorgverzekeraars die hiervoor een vergoeding aanbieden vanuit een aanvullende verzekering. Of vaccinaties vergoed worden en hoe hoog deze eventuele vergoeding is, verschilt per aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars mogen de inhoud hiervan namelijk zelf bepalen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen een bepaald percentage of tot een bepaald bedrag. Ook kan het zijn dat je de consultkosten zelf moet betalen. Check daarom voordat je je laat vaccineren de voorwaarden van jouw zorgverzekering.

Aanvullende verzekering afsluiten?
Overstappen van zorgverzekering kan alleen van half november tot eind december. Heb je dit jaar vaccinaties nodig maar worden deze niet vergoed vanuit jouw huidige zorgverzekering? Dan komen de kosten voor eigen rekening. Als je nu al weet dat je volgend jaar een verre reis gaat maken, kun je je zorgverzekering hier eind dit jaar natuurlijk wel vast op aanpassen. Bereken hierbij wel of de kosten die je met de aanvullende verzekering vergoed krijgt ook echt opwegen tegen de extra premie die je hiervoor betaalt.

Gecontracteerd vaccinatiebureau
Als de vaccinatiekosten vergoed worden vanuit jouw aanvullende zorgverzekering, betekent dit niet automatisch dat deze bij alle vaccinatiebureaus vergoed worden. Controleer dus altijd met welke vaccinatiebureaus jouw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt, zodat je de vaccinaties niet onverwachts tóch zelf moet betalen.

Kosten voor vaccinaties
Hoeveel jij of de zorgverzekeraar betaalt voor de vaccinaties, verschilt per vaccinatiebureau. Het is duur om vaccinaties te maken, daarom zijn vaccinaties vaak niet goedkoop. Bovendien betaal je niet alleen voor de vaccinatie zelf. Je betaalt ook voor het consult. Bij sommige vaccinatiebureaus zijn deze consultkosten lager als je met meerdere personen langskomt. Daarnaast betaal je eenmalig voor het vaccinatieboekje, waarin staat vermeld welke vaccinaties je hebt gehad. Als je vanuit je zorgverzekering geen vergoeding krijgt voor vaccinaties, is het verstandig om van tevoren te controleren bij welk vaccinatiebureau je het goedkoopst uit bent. De gemiddelde kosten voor vaccinaties vind je op Thuisvaccinatie.nl.

Geldigheid vaccinaties
Het scheelt soms in de kosten als je een echte reiziger bent en je je al eerder hebt laten vaccineren. Het kan dan namelijk zo zijn dat je nog beschermd bent. Zo is de beschermingsduur van de vaccinaties tegen DTP en gele koorts tien jaar en beschermt een vaccinatie tegen buiktyfus drie jaar. Voor hepatitis A en B heb je herhalingsvaccinaties nodig voor langdurige bescherming, maar dan ben je wel voor minstens 25 jaar beschermd.

Invloed op de kosten
Hoeveel je moet betalen voor de vaccinaties die je nodig hebt is dus geheel afhankelijk van de eventuele vergoeding vanuit je zorgverzekering, naar welk vaccinatiebureau je gaat, de vaccinaties die je nodig hebt voor jouw vakantiebestemming, de reisduur én welke vaccinaties je eventueel al gehad hebt.

Geplaatst door