Menu
Gezondheid

Spiritualiteit en gezondheid

Bij gezondheid denken de meeste mensen aan diëten en sporten, kortom praktische en tastbare aspecten van het leven. De laatste jaren wordt het plaatje van wat welzijn betekent echter aangevuld met een veel minder tastbaar, doch al even belangrijk aspect: spiritualiteit, of mindfulness.

Hoewel de meesten onder ons bij mindfulness misschien denken aan religie, omvat het iets helemaal anders. De impact van wat het écht is op het welzijn valt dan ook niet te onderschatten. Het verband tussen mindfulness en welzijn is er echt, en steeds meer mensen gaan spiritualiteit dan ook in hun leven integreren. Websites als paravisie.nl kunnen helpen meer in contact te komen staan met je eigen spiritualiteit

Een ontastbare vorm van gezond zijn

Mindfulness omvat niet zozeer een geloofsovertuiging met alle bijkomende rituelen, gewoontes en goden, maar is eerder een levenswijze waar balans centraal staat. In oude culturen werd spiritueel leven al gezien als een aspect met heilzame kwaliteiten, waarmee aandoeningen en ziektes genezen konden worden.

De spirituele levenswijze botste initieel vaak op scepticisme omdat het ontastbaar is – in het geval van de westerse wereld – onbekend. Levenswijzen zoals het boeddhisme zijn gebouwd op een vorm van mindfulness, die gelukkig steeds populairder wordt in Europa en Amerika.

De invloed van spiritueel leven op welzijn

Iedereen weet dat gedachten krachtig zijn, en in zeker mate onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Mindfulness steunt op het idee dat het zoeken naar balans in het leven start bij het aannemen van een positieve mentaliteit, hoewel steeds meer de focus begint te liggen op ‘aanvaarding’, wat vooral een positief effect blijkt te hebben op bijvoorbeeld terminale patiënten. Mindful leven betekent voor veel mensen immers wat religie voor anderen betekent: een vertrouwen in de toekomst, maar toch kunnen genieten van het nu door bewust te leven.

De toekomst

Wat mindfulness in de toekomst voor onze cultuur zal betekenen weet niemand, maar het is duidelijk dat de rol ervan in de samenleving gestaag aan het groeien is. We zijn stilaan aan het overgaan naar een cultuur die mindfulness steeds serieuzer neemt, en maar goed ook: de positieve effecten ervan op ons welzijn maken het meer dan de moeite waard om er meer over te ontdekken.