Menu
Spijsverteringsorganen

Wat is brandend maagzuur en hoe komt u er vanaf

brandend maagzuur

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Brandend maagzuur is meestal niet ernstig en kan snel verholpen worden. Wat is brandend maagzuur precies? Wat zijn de oorzaken en hoe komt u ver vanaf? U leest het hier.

Wat is brandend maagzuur

Wanneer we eten doorslikken komt dit in de slokdarm terecht. Vanaf de slokdarm gaat het voedsel naar de maag waar het voedsel wordt vermengd met maagsap. Maagsap is een lichaamssap met een zeer hoge zuurgraad. De hoge zuurgraad is nodig voor de spijsvertering en om bacteriën te doden. Wanneer er te veel maagzuur in de maag aanwezig is kan dit echter voor irritatie zorgen. Doordat het zuur een brandend gevoel kan geven spreken we van brandend maagzuur.

Oorzaken

Maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is een verhoogde druk op de maag. De sluitspier tussen de slokdarm en de maag werkt vervolgens minder goed. Een verhoogde druk op de maag kan een gevolg zijn van overgewicht, zwangerschap, roken of het dragen van strakke kleding. Ook voeding kan van invloed zijn op brandend maagzuur zo kan gefrituurd voedsel, vet voedsel, volle zuivelproducten, koolzuurhoudende drank, koffie, alcohol en pittig gekruid eten branden maagzuur veroorzaken. Medische oorzaken als een middenrifbreuk, stress en simpelweg ouderdom kunnen er ook zorgen dat uw sluitspier minder goed werkt.

Klachten

Veel voorkomende klachten van brandend maag zuur zijn: Een pijnlijk gevoel in uw maag, drukkend gevoel achter uw borstbeen, opgeblazen gevoel. Het kan ook voorkomen dat uw maagsap terugstroomt naar uw slokdarm, dit noemen we reflux. Reflux kan een pijnlijk gevoel geven aan uw slokdarm en keel. Zeker wanneer u vaak last heeft van reflux kan dit op de lange termijn vervelende klachten geven als slikklachten, een geïrriteerde slokdarm een ontstekingen.

Hoe komt u van brandend maagzuur af

Wanneer maagzuur eenmalig voorkomt hoeft u zich niet gelijk zorgen te maken. Door het aanpassen van uw voedingsgewoonte kunt u vaak al veel van de klachten voorkomen. Een tabletje van de drogist kan u ook snel van uw zuur afhelpen. Wanneer de klachten blijven aanhouden kunt u via de huisarts een medicijn krijgen. Indien de klachten van brandend maagzuur niet afnemen kan het zijn dat u wordt doorverwezen voor een kijkoperatie.