Menu
Hart en vaatziekte

Het gebruik van een AED

Je hebt vast wel vaker de term AED horen vallen, maar wat is het nu eigenlijk en hoe werkt het?

Wat is een AED?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat waarmee een defibrillerend hart weer op gang geholpen (gereset) kan worden m.b.v. een schok. Defibrilleren wil zeggen dat het hartritme te onregelmatig is om nog genoeg bloed rond te pompen. Het hart staat als het ware stil. Hoe sneller een defibrillerend hart weer op gang is hoe beter!

Werking
Een AED bestaat uit een kastje met een accu erin en twee elektrodes, die met stickers op de op het apparaat aangegeven plekken op het lichaam van het slachtoffer worden geplakt. Bij het starten van het apparaat wordt een automatische analyse gedaan van de hartconditie van de patiënt, d.w.z. het apparaat doet eerst een meting. Als uit deze analyse blijkt dat een schok moet worden toegediend zal dat automatisch gebeuren. Na een aantal minuten volgt een nieuwe automatisch analyse met eventueel nog een schok.

Veiligheid
Hoewel het handig is als de toediener een AED opleiding, zoals die van Medi-Select, heeft gevolgd kan in principe iedereen een AED bedienen. Het is onmogelijk om bij een gezond persoon een schok toe te dienen omdat het apparaat zal detecteren dat het hart goed werkt en dan geen schok zal toedienen. Dit maakt een AED bijzonder betrouwbaar en veilig. Deze veiligheid, en het feit dat een AED niet duur is maakt hem geschikt om op te hangen in bijvoorbeeld openbare ruimtes.

Voordelen
Belangrijke voordelen van een AED zijn:

  • verhoogde overlevingskans i.v.m. snelheid van handelen
  • veilig en betrouwbaar
  • eenvoudige bediening
  • goedkoop

Meer weten? Op de site van de Hartstichting vindt u uitgebreide informatie over het gebruik van een AED en de locaties waar deze aanwezig zijn.