Coronavirus

Voorkom corona door goed te ventileren

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Al maanden is corona het gespreksonderwerp van de dag. Overal waar je komt hoor je dat woord met de ‘C’ weer langskomen. En dit is af en toe vermoeiend. Toch moeten we er met z’n allen voor zorgen dat we hier doorheen komen. Daarvoor zijn er van tijd tot tijd maatregelen ingevoerd door de overheid. Je kunt echter zelf ook het nodige doen. Buiten de 1,5 meter afstand die je van elkaar neemt, kun je zelf zorgen voor een schoner huis. Door gebruik te maken van WTW-filters zorg je ervoor dat jouw huis van schone lucht wordt voorzien. Weg met die bacteriën!

Wat doet een WTW-filter?

De kans is aanwezig dat jij thuis al gebruik maakt van WTW-filters. Al sinds 2006 worden alle nieuwe huizen voorzien van deze filters. Ook als je huis na 2006 nog eens flink verbouwd is. 

WTW-filters zorgen ervoor dat je geen vuile lucht in huis krijgt. Hierdoor ontstaat er een gezond klimaat in jouw leefomgeving. De inkomende en uitgaande lucht is perfect in evenwicht. Daarom worden de WTW-filters ook wel ‘Balansventilatie’ genoemd. Groot voordeel: het energieverbruik is nihil.

De letters WTW staan voor ‘Warmte Terug Win’.  Dit betekent dat de filters koude lucht van buiten naar binnen halen, dit filteren en vervolgens opwarmen om binnen warme lucht te kunnen ontvangen. Zo krijg je dus buiten schone lucht ook aangename, warme lucht binnen. Het is een duurzaam ventilatiesysteem, aangezien je hier geen gas of stroom voor hoeft te gebruiken. 

Wat heeft dit met corona te maken?

Corona is een besmettelijk virus, dat snel wordt overgedragen aan anderen. Via lichaamscontact of kleine deeltjes in de lucht is het voor het virus een fluitje van een cent zichzelf verder uit te breiden. Zoals bekend zijn er deze periode veel mensen die thuis werken. Daarom is het belangrijk dat er constant schone lucht in huis is. 

Wanneer je in deze tijd mensen op bezoek hebt, is het belangrijk een goede ventilatie te hebben. Je leeft voor een deel in de adem van andere mensen. Om meer besmettingen te voorkomen is het daarom belangrijk dat er in elke woning een gezond leefklimaat is. Het virus verspreidt zich namelijk ook door de lucht. Als iemand hoest of niest, kunnen er virusdeeltjes in de lucht komen. Vervolgens is de kans groot dat iemand anders deze deeltjes weer inademt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het van groot belang dat je zorgt voor een goed geventileerde woning. 

Hoe zorg ik voor een schoner huis?

De WTW-filters worden geplaatst in een WTW-unit. Dit apparaat zorgt ervoor dat er schone lucht binnenkomt en vuile lucht verdwijnt. De WTW-unit blijft ten alle tijden aanstaan. Zeker tijdens de corona periode. Het is overigens niet zo dat de WTW-filters coronaproof zijn. Toch houden deze filters de virusdeeltjes wel sneller tegen dan wanneer ze er niet zijn. Het is raadzaam gebruik te maken van de filters. Het is niet nodig naast dit filter ook nog ramen en deuren open te zetten voor extra ventilatie. ‘

Het onderhouden van WTW-filters

Het is belangrijk dat je de WTW-filters goed onderhoud. Doordat ze veel in aanraking komen met kleine stofdeeltjes, kan het voorkomen dat de filters verstopt raken. En hierdoor kunnen ze uiteraard hun werk niet meer doen. We gaan je uitleggen hoe je de filters het beste kunt onderhouden. Je kunt de filters het beste elke twee maanden reinigen. Daarbij is het verstandig om elk half jaar nieuwe filters aan te schaffen. De kans is groot dat ze op dat moment al veel minder effectief zijn. Je kunt gemakkelijk nieuwe filters aanschaffen en deze zelfstandig vervangen. 

Hoe vervang of reinig ik WTW-filters?

Belangrijk is dat de als eerste de stekker van de WTW-unit uit het contact haalt. Dit doe je puur voor de veiligheid. Hierna kun je de filters gemakkelijk uit de sleuven van het WTW-unit trekken. Wanneer je volledig nieuwe filters wilt plaatsen, gooi je de oude weg en plaats je de nieuwe in de unit. Wil je ze alleen schoonmaken? Doe dit dan voorzichtig. De WTW-filters zijn kwetsbaar en moeten met zorg worden behandeld. Nadat de filters weer goed zijn geplaatst, doe je de stekker weer in het stopcontact. Klaar is kees!

Door de WTW-filters goed te onderhouden draag je bij aan een betere leefomgeving in jouw huis. Dit verkleint de kans op corona en houdt het virus buiten de plek waar je waarschijnlijk het liefste bent. Uiteindelijk is dit is goed voor jouw fysieke en mentale gezondheid. En dat is waar het allemaal om draait!

.

Pin It