Menu
Coronavirus

Wat is de effectiviteit van mondkapjes?

Wat is de effectiviteit van mondkapjes?

Lange tijd werd gedacht dat het dragen van niet medische mondkapjes weinig tot geen effect zou hebben bij het tegengaan van de verspreiding van het Corona virus. Dat blijkt inmiddels niet helemaal te kloppen. Uit Duits onderzoek blijkt nu juist het tegenovergestelde. Onder bepaalde omstandigheden zijn mondkapjes een effectief middel om het besmettingsgevaar te verminderen. Het is geen vervanging van de andere maatregelen zoals afstand houden, handen ontsmetten en thuisblijven als je klachten hebt.

Mondkapjes zijn toch effectief

De Duitse onderzoekers durven nu te stellen dat in een situatie met een lage concentratie virusdeeltjes, het dragen van een mondkapje een bijdrage levert, mits corrects gebruikt, aan het verlagen van het reproductiegetal, met andere woorden de R-waarde. Om het reproductiegetal te laten van 3 (de verspreidingsfactor zonder maatregelen) naar minder dan 1, moet zo’n 60% van de bevolking een mondkapjes dragen. Dit geldt zowel voor de gewone, vaak modieuze mondkapjes als de medische varianten zoals het FFP-2 masker en het N95-masker. Bij gebruik van betere maskers is dit percentage 40%. Dat is goed nieuws voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de bestrijding van het virus. Ook voor ondernemers is dat een zeer gewilde uitkomst. Je kan nu dus mondkapjes voorzien van je bedrijfslogo of slagzin en tegelijkertijd aangeven dat je de gezondheid van je relatie belangrijk vindt.

Soorten mondkapjes

Soorten mondkapjes

Je kunt grofweg een onderscheid maken in medische en niet-medische mondkapjes. Onder de medische mondkapjes vallen

  • respiratoire maskers (FFP2 en FFP3)
  • chirurgische mondmaskers
  • stoffen maskers

Het eerste mondkapjes  beschermt je tegen het inademen van verontreinigde lucht. Ieder masker heeft een bepaald soort filtervermogen (FFP3 filtert actief tegen virussen, FFP2 houdt ongeveer 95% tegen). In de gezondheidszorg zijn de FFP2 maskers, de meest gebruikte.

De chirurgische masker vangen druppeltjes op die worden uitgestoten. Een besmette patiënt zorgt voor bescherming voor de verzorgende en z’n directe omgeving. Dit masker wordt ook door apothekers gedragen tijdens het werk, omdat afstand houden hier vaak lastig is. Ook mensen met een contactberoep, zijn verplicht om CE-gecertificeerde chirurgische mondmaskers te dragen.

Het dragen van een stoffen masker doe je met name om andere te beschermen en niet jezelf. Dit mondmasker is dus geen garantie om verspreiding tegen te gaan. Het is meer een extra middel wat helpt voor een zo normaal mogelijk leven.

Aerosolen en mondkapjes bescherming

Uit het onderzoek is er ook meer informatie gekomen over aerosolen. De wetenschappers hebben vastgesteld de aerosolen (de kleine virusdeeltjes) niet verantwoordelijk zijn voor een snelle verspreiding van het virus, zoals dat bij andere virussen wel het geval is. Toch zijn mondkapjes aan te raden om de verspreiding enigszins tegen te gaan.

Mondkapje als geschenk

Al jaren lang worden verschillende relatiegeschenken gebruikt als een ludieke manier om de eigen naamsbekendheid te vergroten. Nu duidelijk is dat je als ondernemer hiermee een dubbele slag kan slaan, is het laten bedrukken van mondkapjes een ideale marketingtool. Dat de mondkapjes nu blijkbaar wel degelijk werken is op zijn minst bijzonder, maar niet minder welkom. Eerder nog verkondigde het RIVM bij monde van directeur Jaap van Dissel nog dat het effect te verwaarlozen zou zijn en het juist zou zorgen voor schijnveiligheid. Inmiddels heeft men die theorie laten varen en is de Nederlandse consument massaal het mondkapje gaan dragen.