Menu
Onderzoek

Alles wat jij moet weten over een MRI-scan

MRI Scan

Ben je al meerdere malen bij de huisarts of fysiotherapeut geweest omdat je lichamelijke klachten hebt? Dan hoop je hier ongetwijfeld snel weer van af te zijn. Ondanks dat een arts of fysio over specifieke kennis beschikt, slagen zij er niet altijd in de oorzaak van de pijn te achterhalen. Als hen dit niet lukt, is de kans groot dat zij een MRI-scan adviseren. Ben je niet bekend met zo’n scan? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over een MRI-scan.

Hoe wordt een MRI-scan uitgevoerd?

Een MRI-scan kun je uitsluitend ondergaan bij een medisch specialist. Dit komt doordat zo’n scan uitgevoerd wordt met behulp van een speciaal apparaat. Als je wordt doorverwezen door een (huis)arts, is de kans groot dat je naar een ziekenhuis of kliniek in de buurt moet. De meeste ziekenhuizen beschikken namelijk over een apparaat om een MRI-scan mee uit te voeren.

Bij een MRI-scan neem je plaats op een soort bed. Zodra je ligt, schuift dit bed het apparaat in. Doordat het apparaat een ronde opening heeft, heeft het wel wat weg van een tunnel. Hoe ver je in de tunnel komt te liggen, hangt af van het deel van jouw lichaam dat gescand moet worden. Gaat het om de knie of enkel? Dan blijf je vaak met jouw hoofd buiten het apparaat liggen. Als jouw hoofd, nek of hals gescand wordt, lig je volledig in het apparaat.

Wat kan er in kaart gebracht worden met een MRI-scan?

Als een (huis)arts vermoedt dat je een bot gebroken hebt, laat hij voor de zekerheid een röntgenfoto maken. Op zo’n foto is een botbreuk doorgaans goed te zien. Helaas is dit niet altijd het geval. Ook afwijkingen aan spieren en/of gewrichten, bloedvaten en zenuwen zijn op een röntgenfoto meestal niet te zien. Om de oorzaak van het probleem te achterhalen, kun je een MRI-scan ondergaan. Zo’n scan brengt dergelijke problemen vrijwel vaak aan het licht. Je kunt ook een mri scan hersenen ondergaan. Hiermee krijg je duidelijkheid over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of je kan juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

Verwijzing is niet nodig voor een MRI-scan

Loop je met klachten en wil je niet naar  de huisarts of fysiotherapeut, maar houden de lichamelijke klachten aan? Of kom je niet verder? Dan raak je hier mogelijk behoorlijk gefrustreerd door. Logisch, want je wilt een keer uitsluitsel hebben, zodat je weet waar je aan toe bent. Als een (huis)arts of fysio een MRI-scan niet nodig acht, betekent dit niet dat je zo’n scan niet kunt ondergaan. Je kunt namelijk kiezen voor een MRI scan zonder verwijzing. In dat geval heb je geen verwijzing van een huisarts, fysiotherapeut of andere medisch specialist nodig om een MRI-scan te ondergaan. Je plant dan zelf een afspraak in.