Menu
Medicijnen en vaccinaties

Wanneer wel en niet de pneumokokkenprik halen?

pneumokokkenprik

Met alle berichtgeving over COVID-19 zouden we bijna vergeten dat er ook nog diverse andere ziekteverwekkers bestaan die voor problemen kunnen zorgen. Pneumokokken zijn daarvan een goed voorbeeld. Dit zijn bacteriën, die ieder mens bij zich kan dragen. Ze bevinden zich in de neus- en keelholte en hoeven niet per se tot ziekteverschijnselen te leiden. Mensen met een goed immuunsysteem hebben er over het algemeen niet veel last van. Ben je echter meer vatbaar voor ziektes, dan luidt het advies van het RIVM om  een prik te halen.

Overdracht

Aangezien iedereen pneumokokken bij zich kan dragen, loopt potentieel ook iedereen risico om de pneumokokkenziekte op te lopen. Door niezen en hoesten komen de bacteriën namelijk in de lucht terecht en kunnen ze door een ander worden ingeademd. Er bestaan meer dan negentig verschillende soorten pneumokokken en als je hierdoor ziek wordt, leidt dat tot symptomen als koorts en veel hoesten. Ben je ouder dan zestig, dan kan het verergeren tot een longontsteking. Ook een neus-bijholte-ontsteking komt vaak voor, met name bij jonge kinderen. Hetzelfde geldt voor een oorontsteking.

Voorkomen

Omdat de bacteriën door iedereen meegedragen kunnen worden, zonder dat men daarvan zelf op de hoogte is, valt besmetting nauwelijks te voorkomen. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat de bacteriën weinig schade in het lichaam kunnen aanrichten. Dat doe je in de eerste instantie door gezond te leven (gezond eten, beweging, niet roken), zodat de natuurlijke weerstand goed is. Voor iedereen boven de zestig jaar wordt de pneumokokkenprik aanbevolen, net als voor iedereen die behoort tot een medische risicogroep. Het staat overigens iedereen vrij om zelf een vaccinatie te halen, maar wie dat op eigen initiatief doet, draait ook zelf voor de kosten op. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar of die kosten gedekt worden. Goed om te weten is dat de vaccinatie gedurende 5 jaar bescherming biedt tegen de typen die in het vaccin zitten.

Optimale bescherming

Een vaccinatie tegen het COVID-19-virus is specifiek bedoeld om de kans op besmetting met dat virus te verlagen en de eventuele gevolgen van een besmetting te beperken. Die vaccinatie beschermt dus niet tegen pneumokokken, hiervoor is een aparte vaccinatie noodzakelijk. Landelijk is geregeld dat iedereen tussen zestig en tachtig jaar in de komende jaren een oproep voor deze pneumokokkenprik ontvangt. Vaccinatie van mensen boven de tachtig jaar heeft weinig zin. Bij deze mensen is het immuunsysteem namelijk in veel gevallen zodanig verzwakt dat de vaccinatie nauwelijks invloed heeft op het voorkomen van ziekte door bacteriën.

 Prikwijzer.nl is een initiatief van MSD Nederland.