Menu
Kwaaltjes

Word niet ziek, draag een warme winterjas

In de winter worden we sneller ziek dan in de zomer. Vroeger werd er veel gezegd dat je ziek kon worden van het op de tocht staan. Inmiddels is duidelijk dat dit niet helemaal waar is, maar dat je ziek wordt van een virus. Toch zit er wel een kern van waarheid in.

Kans op een infectie
Doordat het in de winter koeler is, loop je meer kans op een infectie. De slijmvliezen in de neus en in de keel worden dan gevoeliger. Zodra het lichaam afkoelt vernauwen de bloedvaten en krijgt het bloed minder kans om naar de neus en keel te stromen. Daardoor daalt de weerstand en is het koude lichaam een goede prooi voor virussen.

De bacteriën in de neus houden van koude lucht. Dan wordt het afweersysteem namelijk uitgeschakeld. En zo worden we ziek. Dat is eenvoudig te verhelpen, door het dragen van warme kleding. Maar welk materiaal houdt je warm?

Wol
Als we denken aan een warme winterjas, denken we al snel aan een wollen winterjas. Terecht, want wol heeft als eigenschap dat het de warmte binnen houdt. Met een wollen winterjas kun je ook prima op een stormachtige dag buiten lopen. Maar bij regen is dat heel anders. Wol laat namelijk water door. De jas moet na een flinke regenbui lang drogen. Na een paar keer wordt de jas dan een beetje muf.

Het voordeel van warm is dus dat het goed warm is. Maar goedkoop is het onderhoud van een wollen winterjas niet echt. Je kunt de jas niet zelf schoonmaken, dus moet je het chemisch laten reinigen. Dat kost vaak tussen de 10 en de 15 euro. Mooi en warm is het zeker, maar het is niet echt geschikt voor het altijd vochtige Nederland.

Dons en veren
Wie op zoek is naar een echt warme winterjas, kan kijken naar een jas van dons en veren. Aan de buitenkant zie je vaak de dons en veren niet, omdat er nog een waterafstotende laag overheen komt. Als je zo’n jas aantrekt in huis, breekt het zweet je bijna uit, zo warm. Je weet dan zeker dat je bij temperaturen onder nul goed warm blijft.

De meeste ski-jacks bestaan van de binnenkant uit dons en veren. Die materialen ademen namelijk ook. Daarmee bedoelen we dat je bij inspanning niet kletsnat wordt in de jas, maar dat de jas zweet afvoert. Perfect voor op wintersport, maar ook voor wie het sneller koud heeft.

Gevoerd leer
Leer op zich is niet altijd even warm in de vrieskou. Maar gevoerd leer houd het lichaam warm. De jas is dan aan de binnenkant gewatteerd, waardoor de warmte van het lichaam binnen de jas blijft. Een jas van gevoerd leer kun je ook extra waterdicht maken met olie. Dat beschermt extra, want natte kleding is anders erg koud. Voordeel van een leren winterjas is dat het niet erg dik, maar toch warm is.

Leer wordt al decennia lang gebruikt in winterjassen. In de 20e eeuw beschermde het leer piloten tegen de kou. Daarom maakte zelfs het Russische leger er ooit gebruik van. Broodnodig, want de Russische nachten waren steenkoud.

Katoen – zelf waterdicht maken
Katoen houdt in het algemeen ook aardig warm, maar een katoenen winterjas is vaak minder geschikt voor het Nederlandse klimaat. Hier regent het vaak en katoen is van zichzelf niet water afstotend. Maar wie per se een katoenen winterjas wil, hoeft zich niet te laten stoppen door de regen. Met bepaalde spuitbussen kun je zelf eenvoudig de jas waterdicht maken. Dat kan bijvoorbeeld ook met Harmisol. Dat was je dan zelf met de jas mee in de wasmachine.