Menu
Kwaaltjes

Weersveranderingen en je gezondheid

De seizoenswisseling staat alweer voor de deur. Hoewel we op dit moment nog van een mooie nazomer genieten, moeten we er toch rekening mee houden dat de herfst op de loer ligt. De dagen worden alweer korter, de nachten worden langzaam kouder en straks vallen de bladeren van de bomen en vormen deze een prachtig kleurenpalet op straat. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Maar naast deze charmes, hebben de seizoenswisselingen ook andere invloeden op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Hoofdpijn en migraine
Er zijn verschillende onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat veranderende luchtdruk effecten heeft op mensen. Mensen bestaan voor 70% uit water en het menselijk lichaam bevat veel holtes. Wanneer je verkouden bent en de luchtdruk daalt, kun je daardoor bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn of migraine, of kunnen je oren dichtklappen en je klieren opzetten. Migraine is ook erg weergevoelig, waardoor je bij extreme warmte of extreme kou veel last kunt krijgen van migraine. Mensen die vaak last hebben van migraine zullen beamen dat je dan niet in staat bent om je dagelijkse bezigheiden uit te voeren.

Weergevoeligheid
Je kunt als mens bewust of onbewust weergevoelig zijn. Weergevoeligheid heeft vaak invloed op je lichamelijke of geestelijke gesteldheid. Dit kan een kleine invloed zijn, waardoor je er geen last van ervaart, maar deze invloed kan ook dermate groot zijn dat je er een slecht humeur door krijgt of pijnklachten ervaart. Je kunt hierdoor voor langere tijd uit de running zijn, zowel thuis als op je werk. Als ondernemer een AOV afsluiten zorgt er in ieder geval voor dat mogelijke financiële problemen door arbeidsongeschiktheid je geestelijke gesteldheid niet nog verder kleuren. Als werknemer in loondienst heb je een zorg minder: via je werkgever ben je automatisch verzekerd voor (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.

Winterdepressie
Een bekende term, met misschien een minder bekende oorzaak. Veel mensen kunnen bij de verandering van zomer naar winter last krijgen van een winterdepressie. Doordat de zon minder aanwezig is dan in de zomer, word je automatisch minder blootgesteld aan melatonine en maakt je lichaam minder vitamine D aan. Hierdoor kun je in de winter last krijgen van een depressie.

Reuma
Wanneer de luchtdruk daalt, zet vloeistof uit. Dat gebeurt ook met vloeistoffen in onze gewrichten, waardoor de ontstekingen bij bijvoorbeeld reumapatiënten een hogere druk te verwerken krijgen. Hierdoor kun je als reumapatiënt meer pijn ervaren bij veranderende weersomstandigheden, waardoor de dagelijkse bezigheden soms moeilijk uit te voeren zijn.

Hooikoorts
Hoewel de verwachting is dat hooikoorts echt iets is wat in de lente thuishoort, kan hooikoorts ook in het najaar voor veel klachten zorgen. Mensen die regelmatig last hebben van hooikoorts kunnen hiervoor een speciaal weerbericht raadplegen om te zien hoeveel pollen er in de lucht hangen.

Jezelf beschermen
Van bovenstaande ziektes of kwalen wist je misschien niet dat deze afhankelijk zijn van het weer. Wat wel veelal bekend is, is dat griep en verkoudheid regelmatig voorkomen rond aanstaande seizoenswisseling. Helaas is het ook haast onmogelijk om je hiertegen goed te beschermen. Een goede nachtrust en regelmatig je handen wassen kan ervoor zorgen dat je minder vatbaar bent voor virussen, maar helaas kun je tegen de invloeden van luchtdruk niets doen. Het enige wat je dan kunt doen is je beschermen tegen de mogelijke financiële risico’s waarmee een ziektebed gepaard kan gaan.