Menu
Kwaaltjes

Herfst griep

Het is weer herfst, het wordt kouder buiten, het gaat harder waaien, het regent. Toch hebben we ook nog mooie zonnige dagen er tussen zitten. Deze weerswisselingen kunnen uw weerstand flink op de proef stellen. Een verkoudheid, griepje, of keel/kaak/voorhoofdsholte-ontsteking kan maar zo om het hoekje komen kijken. Hieronder een aantal tips en trucs om ook in de herfst gezond te blijven.

Verkoudheid
Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en van de keel. U heeft last van niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en soms zelfs oorpijn. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er is niet echt een medicijn om verkoudheid te genezen of te voorkomen.

  • Verkoudheid voorkomen. U kunt een verkoudheid moeilijk voorkomen. Belangrijk is wel om uw weerstand hoog te houden, dan heeft u de meeste kans om een verkoudheid tegen te houden. Bij niezen of hoesten is het slim om een hand of een zakdoek voor uw mond te houden. Daarnaast zult u ook regelmatig uw handen moeten wassen. Hiermee vermindert u de kans op besmetting.
  • Verkoudheid genezen. Door roken of door stomen met kamille/menthol kunt u uw slijmvliezen juist extra irriteren. Dan blijven de verkoudheidsklachten juist langer bestaan. Stomen werkt beter met eucalyptus, u bent dan in snelle tijd van het ‘volle gevoel’ in uw hoofd af. Daarnaast werkt een neusspray ook erg goed tegen een verstopte neus.

Griep
Griep bestaat uit hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en vaak spierpijn door het hele lichaam. Het is dus anders dan een gewone verkoudheid. Griep is net als verkoudheid erg besmettelijk.

  • Griep voorkomen. De griep voorkomen werkt ongeveer hetzelfde als het voorkomen van een verkoudheid. Het is belangrijk om uw weerstand hoog te houden, uw neus en mond te bedekken als u moet hoesten of niezen en regelmatig uw handen met water en zeep te wassen.
  • Griep genezen. Het is belangrijk om rust te nemen. Dit betekent niet dat u de hele dag in bed moet liggen hoor, maar echt lichamelijke inspanning kunt u beter achterwege laten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken. Als u koorts heeft verliest u veel vocht door het zweten, om dit vochtverlies weer aan te vullen moet u goed blijven drinken.

Voorhoofdsholteontsteking
Dit is een ontsteking van het slijmvlies in één of zelfs meerdere van uw bijholten. Bijvoorbeeld achter uw neus, in de bovenkaak of in uw voorhoofd. Bij een ontsteking hebben er te veel bacteriën zich kunnen ophopen in uw bijholten. Bij een voorhoofdsholteontsteking heeft u de volgende symptomen:

  • geel/groene snot uit de neus, soms met wat sporen bloed
  • Niezen
  • Verminderde of verdwenen smaak/reuk
  • Hevige bonzende hoofdpijn boven of achter de ogen
  • Een drukkend/vol gevoel in het hoofd, dit is helemaal erg bij het vooroverbuigen
  • Pijn bij kauwen
  • Koorts

Voorhoofdsholteontsteking ontstaat vaak bij een te lage weerstand en na een verkoudheid. Veel is er niet te doen tegen een voorhoofdsholteontsteking. Stomen kan goed helpen, een neusspray, een warmtekompres, maar vooral een hoge weerstand en veel rust helpen goed. Normaal gesproken is een voorhoofdsholteontsteking na een week weer verdwenen. Zolang u maar de rust neemt om te herstellen.

Kortom, zorg goed voor uzelf en zorg voor een goede weerstand! ‘An apple a day keeps the doctor away’, eet gezond en geniet van een herfst zonder griep en ontstekingen!