Menu
Gezondheid in en om Huis

Zo bereid je je voor op herstel of revalidatie thuis

Zo bereid je je voor op herstel of revalidatie thuis

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met een gezonde(re) levensstijl. En dat is zeker positief, want daarmee verklein je de kans op allerlei ziektes en kwalen. Toch kunnen onder meer gezond eten en voldoende bewegen en slapen niet geheel voorkomen dat je fysiek eens wat mankeert. Moet je bijvoorbeeld toch langere tijd herstellen na een operatie, of moet je revalideren na een ongeluk of sportblessure? Waar mensen vroeger tijdens deze periode in het ziekenhuis of een verpleegtehuis verbleven, ga je tegenwoordig naar huis en krijg je daar de benodigde zorg. Hieronder lees je meer over een goede voorbereiding op deze tijd.

Een comfortabel bed, en andere hulpmiddelen

Je lichaam heeft rust nodig om te helen. Tijdens herstel of revalidatie lig je dan ook waarschijnlijk het grootste gedeelte van de tijd in bed. Het is dan ook belangrijk om een comfortabel bed te hebben. Ideaal voor dit soort gevallen is een ziekenhuisbed. Deze kun je voor bepaalde tijd huren of zelfs gratis lenen als je er een medische indicatie voor hebt.

Een ziekenhuisbed – of hoog laag bed zoals het ook wel genoemd wordt – kun je op diverse manieren instellen. Allereerst omhoog en omlaag, zodat je gemakkelijker in en uit bed kunt stappen. Dit is ook gelijk handig voor zorgverleners. Zij kunnen zo hun werk doen zonder fysieke overbelasting. Daarnaast kun je ook rugleuning en voetensteun verstellen. Zo kun je regelmatig van houding wisselen, en helpt ook dit je gemakkelijker in en uit bed te komen.

Naast rust heeft je lichaam ook baat bij frisse lucht, en beweging voor zover mogelijk om niet te stijf te worden. Informeer daarom bij je arts welke hulpmiddelen nog meer van pas zouden komen. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel, of krukken.

Thuiszorg en mantelzorg regelen

Heb je bepaalde zorg of verpleging nodig, dan moet je die zelf regelen. Het is belangrijk om dit te doen voordat je thuiskomt uit bijvoorbeeld het ziekenhuis. Thuiszorgorganisaties willen namelijk voorafgaand aan de daadwerkelijke zorgverlening meestal een intakegesprek houden, om vast te stellen wat er precies mogelijk en nodig is. Denk aan hulp bij het wassen of douchen, schoonmaken van wonden en toedienen van medicijnen.

Woon je alleen? Vraag dan familie, vrienden of buren of ze willen helpen met andere taken die je niet zelf kunt uitvoeren. Denk aan het verzorgen van maaltijden, al heb je tegenwoordig ook allerlei gemakkelijke maaltijdservices die deze zorg uit handen nemen.

Succes met je herstel!