Geestelijke gezondheid

Blijf gezond door het spelen van spelletjes

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Het klinkt misschien als een raar iets gezond blijven door het spelen van spelletjes, maar het kan echt! Veel bordspellen zijn niet alleen als vermaak bedoelt, maar trainen ook je hersenen. Daarnaast zijn er ook veel computerspellen te bedenken die zowel voor hersenactiviteit zorgen alsook voor lichamelijke beweging.

Hersenen trainen

Wanneer je een computerspelletje speelt zal je misschien vaak commentaar krijgen van vrienden, familie of ouders dat je eens achter dat scherm vandaag moet komen. De opmerking je ogen zijn helemaal vierkant van het scherm is een veelgehoorde oneliner. Maar zij zijn er misschien niet van op de hoogte dat het spel juist een hele goede training is voor je hersenen. Je brein wordt slimmer door deze spellen te spelen. Denk aan Fortnite, maar ook FIFA helpt hier zeker bij. Er wordt een beroep gedaan op je inschattingsvermogen en vaak ook de rekencapaciteit van je hersenen. De keuzes die je nu maakt in het spel kunnen van grote invloed zijn op de mogelijkheden die je krijgt later in het spel.

Spanning en Ontspanning

Natuurlijk zorgt het spelen van een spel ook voor ontspanning. Even je gedachten leegmaken en je vol focussen op het spel. Aan de andere kant kan een spel juist ook voor spanning zorgen. Dit is dan geen stress zoals we dit soms op ons werk ervaren, maar juist spanning of je de juiste tactiek gebruikt om het spel te winnen en ook of je beter bent dan je tegenstander. De spanning van winnen ervaar je ook bij spellen waar je een geldbedrag kunt winnen. Krasloten online kopen en openen is een spannende aangelegenheid. Deze spanning wordt ook wel aangeduid als gezonde spanning.

Adrenaline en gezondheid

De meest positieve uitkomst van elk willekeurig (video)spel is overwinning. De weg naar zo´n winst is, zoals hierboven beschreven, al genoeg training voor onze hersenen. Maar alle adrenaline die samenkomt bij het spelen van de spellen komt tot uiting in de vorm van een geluk stofje, ook wel dopamine genoemd, op het moment dat we een spel van onze vrienden winnen. Het geluksgevoel wordt door onderzoekers onderschreven als een belangrijk facet van de gezondheid. Dus start het videospel maar op en zorg dat je vandaag ook weer voldoende dopamine aanmaakt en werkt aan je gezondheid.

Blijf gezond en speel een spel!

.

Pin It