Menu
Gezondheid

Alles wat je moet weten over beschermd wonen

Talent in Zorg

Mensen met psychische problemen, een (licht)verstandelijke handicap of een verslaving kunnen meestal niet zelfstandig wonen. Er kan in dat geval gekozen worden voor hulp aan huis, maar dit is niet altijd toereikend. Is hulp aan huis voor jou niet voldoende? Dan biedt beschermd wonen mogelijk uitkomst. De kans is groot dat je weleens gehoord hebt van deze woonvorm. Toch weet lang niet iedereen precies wat het is. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over beschermd wonen.

Waar kun je beschermd wonen?

Op het gebied van beschermd wonen zijn er in Nederland tegenwoordig talloze mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij een GGZ-instellingen of het Regionaal Instituut Beschermd Wonen (RIBW). Daarnaast zijn er nog tal van andere woonvormen voor mensen met psychische problemen,  een (licht)verstandelijke beperking of een verslaving. Een zorgboerderij is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast kunnen cliënten ondergebracht worden in een woongroep van een zorgorganisatie in een stad, maar ook op het platteland.

Voordelen van beschermd wonen

Beschermd wonen in een wlz instelling brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Allereerst krijgen cliënten hier ambulante begeleiding. Deze kunnen zij 24 uur per dag, zeven dagen per week, oproepen. Waar een begeleider een cliënt mee helpt, hangt af van de zorgvraag en -indicatie. Er kan bijvoorbeeld geholpen worden met schoonmaken, eten bereiden en administratie, maar ook met het opstarten en afsluiten van de dag.

Een tweede voordeel is dat beschermd wonen een grote mate van zelfstandigheid beidt. Zo krijgt een cliënt een woning met eigen voorzieningen toegewezen, zoals een keuken, badkamer en toilet.
Op deze manier is een cliënt in grote mate zelf verantwoordelijk. Zo moet hij zelf bijvoorbeeld zijn eten bereiden. Doordat beschermd wonen een grote mate van zelfstandigheid biedt, krijgt een cliënt het idee het idee dat hij of zij op zichzelf woont.

Beschermd wonen aanvragen

Het is niet zo dat iedereen met een psychisch probleem of een (licht)verstandelijke bepekring in aanmerking komt voor beschermd wonen. De persoon in kwestie moet namelijk in zeker mate zelfstandig zijn. Daarom moet je altijd eerst een aanvraag indienen. Dit kan onder meer bij een zorginstelling Zwolle. Medewerkers van deze instelling kijken eerst, samen met de aanvrager, hoe stabiel en zelfstandig iemand is. Aan de hand hiervan wordt bepaald welke begeleiding nodig is.

Als het om iemand van boven de 18 jaar gaat, moet er eerst contact worden gezocht met de gemeente of het Zorgkantoor. Zij vallen namelijk onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz). De gemeente of het Zorgkantoor kent de indicatie ‘beschermd wonen’ toe. Als deze indicatie is toegekend, kan een cliënt aangemeld worden bij een zorginstelling voor beschermd wonen.