Menu
Allergieën

5 Tips tegen hooikoorts

De eerste zonnestralen van het jaar, de bomen en de rest van de natuur in bloei… Het is lente! Voor velen een moment waar ze de natte en koude winter naar uit hebben gekeken. Maar voor een aantal ook het minst favoriete seizoen. De reden? Hooikoorts. Een naar kwaaltje waar gelukkig wel wat aan te doen is. Veel dingen kun je zelf doen en soms kun je via je zorgverzekering hulp krijgen. Benieuwd? We zetten onze 5 tips tegen hooikoorts voor je op een rij.

Wat is hooikoorts?

Voor we met de tips beginnen, is het handig om te weten wat hooikoorts precies is. Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel (pollen) van bomen, grassen en planten. Daarom is het in de lente vaak zo erg, omdat dan de natuur weer groeit en bloeit. De pollen irriteren je ogen, neus en mond. Daardoor zijn veel voorkomende symptomen vaak: tranende ogen, droge keel, veel niezen en een snotterige neus. Bij extreme klachten kan zelfs koorts voorkomen, hoofdpijn of benauwdheid.

Wat kun je tegen hooikoorts doen?

Wat kun je tegen hooikoorts doen

Er zijn een aantal praktische dingen die je zelf kunt doen om je klachten bij hooikoorts te verminderen.

  1. Maak regelmatig schoon. Een open deur misschien, maar je huis schoonhouden helpt enorm. Een goede stofzuiger is bijvoorbeeld aan te raden. Eentje met filter voor allergieën zorgt ervoor dat de meeste pollen in de stofzuiger verdwijnen. Houd jij van je was buiten ophangen? Sla dat in het hooikoorts seizoen maar even over. Anders blijven de pollen in je wasgoed kleven.
  1. Vermijd de pollen zoveel mogelijk. Er bestaat een pollenradar! Dat is een ware uitkomst voor iedereen met hooikoorts. Check voor je naar buiten gaat hoe het met de pollen bij jou in de buurt is. Bij code rood is het verstandiger om even binnen te blijven. Moet je toch naar buiten? Ga dan alleen voor het noodzakelijke en sla die lange wandeling maar even over. Trotseer je wel de buitenwereld? Dan is een zonnebril een absolute must! Het liefst zo’n hele grote. Dan ga je én met de mode mee én je beschermt je ogen voor de pollen in de lucht.
  1. Medische hulp bij hooikoorts. Soms kom je er met de huis, tuin en keuken middeltjes nog steeds niet vanaf. Vraag dan advies van je huisarts. Er bestaan verschillende medicijnen tegen hooikoorts. Van druppels tot spray en pilletjes. Zorg van je huisarts wordt vergoed uit je zorgverzekering. Schrijft je arts medicijnen voor? Dan kan het soms zijn dat je een eigen risico moet betalen. Goed om dit van te voren even te checken bij je zorgverzekeraar.
  1. Vitamines. Ben je niet zo van de medicijnen? Dan kunnen goede vitamines ook nog wel eens helpen. Slik bijvoorbeeld extra vitamine C. Bijenpollen en kamille helpen bij sommige mensen ook. Houd je wel van die natuurlijke oplossing? Mensen hebben ook baat bij honing van een lokale imker. In honing zit namelijk een kleine hoeveelheid pollen. Als je hier iedere dag een klein beetje van neemt, bijvoorbeeld in de thee, went je lichaam er aan en ervaar je minder klachten.
  1. Heb je überhaupt geen zin in klachten? Dan schijnt acupunctuur nog wel eens te helpen. Maar dit werkt alleen preventief. Je moet er dus mee beginnen voordat het hooikoortsseizoen begint. Wil je dat eens proberen? Kijk dan ook eens of je recht hebt op een vergoeding uit je zorgverzekering. Vaak moet je hier wel aanvullend voor verzekerd zijn.

Hopelijk heb je wat aan onze tips tegen hooikoorts!