Menu
Kinderen

Ruzie maken en bijleggen

Kinderen maken wel eens ruzie, dat hoort erbij. Hiermee gaan we niet ontkennen dat deze ruzies behoorlijk ergerlijk kunnen zijn. Hoe leert u uw kinderen ruzie maken en bijleggen? En wat is de beste manier om zelf met de ruzie om te gaan? U leest het hier.

Grenzen stellen
Belangrijk is dat het kind weet wat hij of zij wel en niet mag. Mag hij vloeken, slaan, gillen, haren trekken? Wees hier duidelijk en consequent in. Wordt het tijd om te corrigeren? Geef dan aan dat het kind niet mag slaan, maar begin nooit over slechte eigenschappen, zoals ‘je bent agressief’. Laat uw kind duidelijk zien dat er andere manieren zijn om boosheid te doen verdwijnen. Tot tien tellen, of even een rondje rennen. Het kind heeft nu een optie en weet in het vervolg hoe hij zelf zijn boze reactie kan voorkomen.

Bijleggen
Het vergt lef om een ruzie bij te leggen. Laat dit ook uw kind merken. Het kind is wijs en verstandig als hij zelf de ruzie bijlegt. Geef zelf eens het goede voorbeeld; Zeg eens sorry tegen uw kind als u vindt dat u iets verkeerd hebt gedaan. Geef uw kind eens wat ondersteuning bij het bijleggen, al doende leert men. Zorg er wel voor dat uw kind van tevoren is afgekoeld. Met een boze bui een gesprek aan gaan heeft geen zin. Zodra de boosheid is gezakt wordt het bijleggen een stuk makkelijker.

Leermoment
Ruzie maken is niet altijd slecht, het is ook een leermoment. Zolang de ruzie op een normale manier verloopt en de kinderen elkaar geen pijn doen, kunt u de ruzie gewoon laten begaan. Ze zullen het uiteindelijk in het leven zelf op moeten lossen, laat ze nu maar alvast oefenen. Daarnaast, geeft u bij elke ruzie (positieve of negatieve) aandacht, dan kan dit juist een trigger zijn om vaker ruzie te maken. Komt u toch tussen beiden? Geef dan aan dat waar er twee vechten/ruzie maken, er twee schuld hebben.

Houd altijd in uw achterhoofd dat u een voorbeeldfunctie heeft. Laat maar eens zien hoe het moet!