Menu
Beauty nieuws

Heeft u sproetjes, wat zijn ze eigenlijk?

Sproetjes

Zodra de zon begint te schijnen hebben sommige vrij snel al sproetjes terwijl andere ze maar weinig krijgen of helemaal niet. Wat zijn ze nou eigenlijk en hoe ontstaan ze?

Wat zijn sproetjes

Vaak wordt gezegd dat ze alleen ontstaan bij mensen met rode of blonde haren maar iedereen kan ze krijgen. Het zijn eigenlijk kleine plekjes in onze huid die meer melanine bevatten als andere. Deze melanine bevatten meer pigment en kleuren daardoor sneller bruin. Het zorgt er normaal voor dat onze ogen, haar en huid de kleur krijgen die ze hebben. Het is eigenlijk een bescherming voor de huid, hoe meer pigment er in de huid zit en hoe donkerder de huid hoe minder groot de kans is dat u verbrand. U moet echter altijd blijven smeren, de plekken tussen de sproeten zijn daardoor juist gevoelig.

Waardoor de een bruin wordt en de ander sproeten krijgt?

Vaak wordt melanine gelijk verdeel over de huid waardoor we een egale bruine huid kunnen krijgen. Wanneer dit niet goed verdeeld is zijn het dus de sproetjes die sneller bruin worden. Hierdoor worden ze dus in de zomer meer zichtbaar en zullen ze in de winter langzaam vervagen. Sproeten zijn wel genetisch bepaald maar het kan zijn naarmate u ouder wordt dat u er meer zult hebben als anders. Sproeten worden in verband gebracht met het MC1R gen wat ook voor rood haar zorgt.

Geen rood haar maar wel sproeten?

Het rode haar maar ook sproetjes worden bepaald door een gen MC1R. Wanneer u dit gen heeft betekend het niet automatisch dat u sproetjes heeft en dat u rood haar heeft. Veel mensen hebben wel het gen maar omdat dit het gen van een andere haarkleur dominanter is zullen we de rode haarkleur niet zien. Bij sproetjes is het echter zo dat dit wel een dominant kenmerk is waardoor veel mensen wel de sproetjes krijgen.