Menu
Gezin

Huisdieren hebben is goed voor de gezondheid

Huisdieren zijn voor veel mensen een constante bron van plezier. Maar wist je dat ze ook nog eens bevorderlijk kunnen zijn voor de gezondheid? Vooral met een hond of kat in huis blijf je aantoonbaar gezonder. Hoe kan dat eigenlijk?

Sterke band tussen baasje en beestje

Eén van de belangrijkste redenen is de sterke band die je vaak krijgt met je huisdier. Die band kan net zo intens zijn als met andere mensen, en geeft je vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Dat komt omdat je bij knuffelen en ander contact het hormoon oxytocine aanmaakt, dat stress verlaagt en zorgt voor ontspanning. Als je niet thuis bent kunnen honden best genieten van hun eigen hondenhokken, maar kom je weer terug, dan wordt je vaak begroet alsof de hond je kind is. Goede relaties zijn essentieel voor een goede gezondheid, en huisdieren kunnen daar op die manier zeer bij helpen. Daarnaast kan het contact met huisdieren ook zorgen voor een lager gehalte in het bloed van cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Dat betekent dus een dubbele winst!

Andere voordelen

Uit studies blijkt ook dat eigenaren van een huisdier nog een reeks andere gezondheidsvoordelen genieten. Dat kan bijvoorbeeld een verbeterde hart- en vaathuishouding zijn, maar ook een minder groot risico op astma en chronische rinitis is aangetoond bij kinderen. Dat komt dan weer door een vergrote blootstelling aan allergenen van de huisdieren, die zorgt voor een betere natuurlijke weerstand.

Juist ook bij een mindere gezondheid kunnen huisdieren helpen

Maar ook als er gezondheidsproblemen bestaan kunnen huisdieren helpen. De interactie met een huisdier kan bijvoorbeeld kinderen met leerproblemen of autisme leren om beter met de wereld om te gaan. En er zijn tal van experimenten en praktijkvoorbeelden waarin honden geleerd worden te helpen. Dat kan uiteraard een blindengeleidenhond zijn, maar dankzij hun superieure reukvermogen zijn er nu ook honden die diabetes en zelfs kanker kunnen ruiken bij hun baasjes, en zo zorgen voor een snellere diagnose en betere mogelijkheden voor herstel.

Blijf gezond, neem een hond! (of een ander huisdier natuurlijk)

Kortom, huisdieren hebben tal van voordelen voor je gezondheid. In het bijzonder bij honden is dat aangetoond, maar ook katten en heel wat andere huisdieren kunnen positief werken. Alleen al door gewoon aanwezig te zijn en hun onvoorwaardelijke liefde voor je te betonen. Want wie kan er nu niet een beetje extra geluk in zijn of haar leven gebruiken?